,

Løb dine knogler stærke i overgangsalderen

Uanset om du løber for sjov eller du gerne vil deltage i løb, er der mange fordele at hente ved at tage løbeskoene på, især når du kommer i overgangsalderen.

Løb virker afstressende på mig og så hjælper det mig med at holde vægten, men løb har også andre fordele. Det kan være med til at styrke knoglerne omkring overgangsalderen.

Kom sent i gang

Først efter jeg fyldte 40 år og havde født min søn, begyndte løb at interesse mig. Jeg havde tidligere gjort nogle ihærdige forsøg, men det blev aldrig til mere end en lille kilometer. Jeg kunne simpelthen ikke finde motivationen og da selv personer på 80+ overhalede mig på løbestierne, dalede motivationen. Men efter at have født og blevet en del kilo tungere, skulle det være. Løb er en af de motionsformer, som lettest kan lade sig gøre med en baby, for du kan løbe på alle tidspunkter af døgnet, og du er ikke afhængig af at møde på et bestemt tidspunkt til fx holdsport.

Jeg satte mig et mål. Jeg ville løbe alle søerne rundt i København (der er ca. 7 kilometer) efter 4 måneder. Min mand synes godt nok det lød lidt ambitiøst for én, der aldrig havde løbet før og opfordrede mig til at slække lidt på mit mål. Men niks jeg ville og et halvt år senere, lykkedes det.

Løb afstresser mig

Siden dengang har jeg løbet regelmæssigt. På et tidspunkt blev det til 10 kilometer 2 – 3 gange om ugen, men i dag har jeg reduceret det til 5. For det første er jeg ikke nogen hurtigløber og bruger derfor al for meget tid på de lange distancer, for det andet, er jeg i de senere år begyndt at få ondt i muskler og led, hvis jeg løber længere ned 5-6 kilometer.

Jeg har aldrig deltaget i løb, brugt pulsur eller på anden måde presset mig selv til at løbe stærkt. Jeg løber i mit eget tempo med musik i ørerne. Jeg bruger løb til at stresse af, men er også bevidst om, at det er godt for min sundhed og især mine knogler.

Dine knogler ændrer sig i overgangsalderen

Knoglerne er ikke statiske – de ændrer sig hele livet, men det er ikke noget du går rundt og mærker i dagligdagen. Og selv om at du med alderen taber knoglemasse, er det ikke for sent at opbygge ny knoglemasse. For dine knogler fornyer sig gennem hele livet.

Vi ved at knoglemassen topper ved 20-30-årsalderen, og fra 40 – årsalderen taber du cirka 1 procent af knoglevævet årligt. Når du kommer i overgangsalderen, reduceres din knoglemasse kraftigt. Faktisk risikerer du at tabe helt op til 6 procent om året i en periode på 5 til 10 år. Det er ikke så lidt og derfor er kvinder i overgangsalderen i fare for at udvikle knogleskørhed også kaldet osteoporose. Det skyldes at æggestokken stopper med at producere østrogen, der er med til at stimulere knogledannelsen. Det er ikke noget der sker ’ over night’ det sker langsomt og du mærker hverken smerter eller får ubehag.

Læs mere om knogleskørhed i bogen Elsk din (overgangs)alder, som du kan købe HER (reklamelink)

Løb styrker dine knogler

Knogleskørhed er 50 procent arveligt, hvilket vil sige, at de sidste 50 procent skyldes din livsstil. Fx hvor meget motion du dyrker, hvor sund din kost er og om du er ryger og har et stort alkoholforbrug. Og det er der, du selv kan sætte ind. Med den rette livsstil, kan du styrke dine knogler og mindske din risiko for at få osteoporose.

Jeg er selv ivrig tilhænger af løb, men du kan selvfølgelig dyrker masser af andre motionstyper. Det vigtigste er at du bevæger dig. Du skal vide at de bedste motionsformer, er dem hvor du bærer din egen vægt, og hvor dit skelet udsættes for stød kombineret med styrketræning. Knoglerne styrkes ved styrketræning, fordi musklerne river i knoglen og stimulerer til vækst.

Jeg kombinerer løb med yoga og så er jeg en ivrig dressurrytter. Det giver en god kombination af smidighedstræning, styrke og konditionstræning.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *