Kosttilskud – er det nødvendig eller spild af penge?

Kosttilskud

Du kan få mange forskellige kosttilskud, men der er ikke altid evidens for at de virker eller at du bør tage dem. Bliv her klogere på, hvilke kosttilskud du virkelig har brug for.


Jeg har i mange år suppleret min kost med forskellige kosttilskud. Jeg fornemmer at det styrker mit velvære, så jeg tager fiskeolie, indimellem mælkesyretabletter og alt afhængig af årstiden supplerer jeg med andre former for vitaminer.

Men du kan købe dig fattig i kosttilskud og derfor bør du også være kritisk i dit valg – for der er ingen grund til at bruge penge på noget du allerede får i kosten.

Multivitaminer – godt eller skidt?

Der er stadig begrænset dokumentation for, at en daglig cocktail med essentielle vitaminer og mineraler faktisk virker. De fleste undersøgelser viser at multivitaminer ikke hjælper med at forebygge hukommelsestab, hjertesygdomme eller kræft. Alligevel påpeger eksperter fra Harvard School of Public Health at der kan være potentielle fordele og ingen kendte risici ved at indtage en multivitaminpille på nuværende tidspunkt. Så derfor kan du rolig tage en pille – især hvis din kost er mangelfuld og ensidig.

Probiotika understøtter de gode tarmbakterier

Probiotika også kaldet de ’gode bakterier’ findes i fermenterede fødevarer som yoghurt, kombucha og surkål. De kan ændre balancen mellem de gode og dårlige bakterier og kan have en gavnlig effekt på dit helbred. Det er også ok at tage dem som kosttilskud, hvis du ikke er stor fan af ovennævnte fødevarer. Faktisk viser flere undersøgelser at probiotikatilskud kan forbedre tarmsundheden, styrke immunforsvaret og mindske den mængde kolesterol, der lagres i kroppen.

D-vitamin styrker knoglerne

Kroppen danner selv D-vitamin, når du er i solen. D-vitamin får du også i større mængder i fede fisk, som f.eks. laks, sild og makrel. Derudover findes der D-vitamin i en begrænset mængde i kød, mælk, ost og æg, men stort set ikke i planter. Om vinteren, skal du være ekstra opmærksom på at få nok D-vitamin. Har du mistanke om at du ikke får nok, kan din læge foreslå at du tager D- vitamin som tilskud. Er du sund og rask, bør det dog ikke være nødvendigt. At tage for meget D-vitamin, kan være skadeligt.

Kosttilskud med fiber forbedre fordøjelsen

Fiber har mange fordele og findes i grøntsager, frugter, fuldkorn, frø, nødder, bønner og linser. Fiber hjælper med at nedsætte kolesteroltallet, kontrollere blodsukkeret og forbedre din fordøjelsen. Er du ikke den store ’grovspiser’, kan du med fordel supplere din kost med et fibertilskud. Husk at drikke rigeligt med vand.

Fiskeolie for et bedre helbred

Jeg har taget fiskeolie i en årrække og er af den klare overbevisning at det gavner mit helbred. Der er da også evidens for at fiskeolie giver sundhedsmæssige fordele. Først og fremmest er der en forebyggende effekt på hjerte-kar-sygdomme og omega-3 fedtsyrer er en vigtig del af cellerne i både hjernen og øjnene.
Om du tager det i flydende form eller som tabletter, spiller ingen rolle, men du skal sørge for at fiskeolien indeholder EPA og DH, som er de vigtigste omega-3 fedtsyrer.

Hvad med calcium?

De fleste har ikke brug for et tilskud af calcium, så medmindre din læge anbefaler det, er der ingen grund til at bruge dine penge på det. Du kan styrke dine knogler ved at træne f.eks. som at gå lange ture, løbe, spille tennis, danse eller vægttræne. Og så sørg for at indtage calciumrige fødevarer som yoghurt, mandler, mørke bladgrøntsager og fisk.

C-vitamin mod forkølelse

Kroppen danner ikke selv C-vitamin, så du er nødt til at få det fra mad, men der er ingen i dag der får skørbug pga. mangel på C-vitamin, for det er nemt at få i kosten. Højst sandsynligt har du derfor ikke brug for et supplement. Alligevel er der mange der mener at megadoser C-vitamin kan forhindre forkølelse. Og jeg skal blank erkende her, at jeg er hoppet med på den vogn. Om det virker eller ej – er vel også et spørgsmål om tro. Der findes dog ingen forskning, der begrunder, at det har en virkning.

Magnesium er livsvigtig

Magnesium er et livsvigtigt mineral, der understøtter din krop på mange måder. Magnesium spiller en vigtig rolle i kroppens stofskifteprocesser og ved overførsel af nerveimpulser til musklerne og hjertet. Magnesium findes i en række fødevarer, herunder nødder, frø, fuldkorn og bladgrøntsager. En kostbetinget magnesiummangel kendes ikke hos mennesket.

Gurkemeje dæmper inflammation

Gurkemeje bruges i mange dele af Asien til at dæmpe inflammation samt fremskynde sårheling. Det er dog curcumin, som er et af de aktive ingredienser i gurkemeje, der har været i fokus i videnskabelige studier. Og der er en stigende mængde evidens, dog ikke endegyldig, der indikerer at curcurmin hjælper til at beskytte mod en række sygdomme, blandt andet leddegigt, hjerte-kar-sygdomme, demens og forebyggelse af kræft.

Vitamin B12-mangel kan være farlig

B12 er et livsnødvendigt vitamin, der blandt andet bidrager til nervesystemets normale funktion og dannelsen af nye blodceller. Kroppen producerer ikke selv B12, og du skal derfor have det via kosten eller kosttilskud. Det er dog en kompleks proces at optage de gode B12-vitaminer, da det er afhængigt af flere tilstande i kroppen, herunder din tarmfunktion. Man skønner at mindst 15 procent af alle ældre lider af B12-mangel, men de er er ikke de eneste, som bør være opmærksom på, om de får dækket deres behov. Det gælder også kronisk syge, kræftpatienter og personer med autoimmun sygdom. Derudover vil vegetarer, veganere eller meget kræsne personer være i risiko for at mangle vitaminet, da de vigtigste kilder til B12 er animalske.

Læs også: “Jeg var ved at dø af Vitamin B12-mangel”

Kilder: Harvard School og Public Health, webMD.com, Videnskab.dk og Netdoktor

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *