VÆGTTAB – 10 trin til at holde motivationen

Du skal både være fysisk og mentalt klar til at ændre din kost og livsstil for at tabe dig. Få her 10 gode råd, der kan holde din motivation kørende.

Vægttab er en rejse og for at det skal lykkedes dig at nå dit mål, skal du forberede dig mentalt.

Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg er begyndt på en slankekur, og hvor mange gange jeg er faldet i og har måttet opgive den. Ofte fordi, det, jeg måtte spise simpelthen var så trist og ensformigt, at det endte med at jeg kom til at overspise alt det, der var forbudt. Først da jeg erkendte, at en kur ikke var løsningen, men at jeg skulle ændre på min livsstil og dermed til- og fravalg af fødevarer, fik jeg succes med at tabe mig uden at kiloene satte sig igen.

10 trin til at holde fast i motivationen

Vil du gennemføre et vægttab, kræver det, at du er motiveret. Og ved at planlægge og forberede dig godt, kan det sagtens lade sig gøre at bibeholde motivationen. Diætist og forsker Anne Wolf fra University of Virginia School of Medicine giver dig her gode råd til at holde fast i motivationen:

1. Forpligt dig selv
Det første du bør gøre er at skrive en forpligtigelseskontrakt med dig selv. Skriv nogle mål ned og vis dine noter til en du kender – det vil gøre dig mere ansvarlig for at overholde dem.

2. Lav en plan
Tænk over hvad der virker bedst for dig og ikke mindst hvad der er realistisk. Har du aldrig løbet før, så læg ikke ud med at planlægge at løbe et maraton. Og kan du ikke leve uden et stykke chokolade, så flet det ind i din kostplan og skær ned på noget andet. Lav realistiske mål – både hvad angår kost og motion, så du ikke falder tilbage i dine gamle vaner.

3. Vent ikke på det ’rigtige tidspunkt’
Rigtige mange starter en kur efter en ferie eller den først kommende mandag, men ’det rigtige tidspunkt’ findes ikke – gå nu bare i gang.

4. Kom i den rigtige tankegang
Alt for ofte tænker vi ’alt-eller-ingenting’, men du behøver ikke at tænke så sort og hvidt. Du behøver ikke at opgive alle de lækre fødevarer eller motionere hver dag. Det handler om små ændringer i dit liv.

5. Vær realistisk
Tænk over hvordan dit liv er lige nu. Overvej alle aspekter af dit liv, herunder arbejde og familieliv. Skal familien involveres og kan du få sund mad i kantinen på dit arbejde eller skal du selv medbringe din mad? Går du ofte på restaurant og er der fødevarer du der bør undgå? Tænk over alle situationer, så undgår du at falde i.

Læs også: 5 SUNDE VANER DER HJÆLPER DIG MED ET VÆGTTAB

6. Giv dig tid til at motionere
Er du ikke vant til at motionere i din hverdag, så planlæg ud fra det. Start med små ændringer, som f.eks. at tage trapperne i stedet for elevatoren, gå en tur i frokostpausen og tage cyklen til arbejde. Er du vant til at motionere, så lav en realistisk plan for din motion, som du kan overholde.

7. Find ud af hvad der motiverer dig
Spørg dig selv, hvem der kan hjælpe dig med at opfylde dine mål for at du kan opnå et vægttab. Har du brug for en at træne sammen med? Skal du give dig selv en belønning for f.eks. hvert kilo du taber? Hvordan kan du bedst indarbejde sunde fødevarer i din hverdag? Hvilke typer aktiviteter motiverer dig? Disse svar vil hjælpe dig med at formulere en plan, som du kan holde fast i.

8. Tænk livstilsændring og ikke kur
At forberede sig til et vægttab handler ikke om at tænke på at nu skal du påbegynde en kur. Det handler om at tænke på at lave sunde tiltag. En kur slutter på et tidspunkt og utallige undersøgelser viser, at de fleste tager de tabte kilo på igen, så snart de er færdige med kuren. Derimod vil du opnå meget større succes med vægttabet, hvis du tænker det som en livsstilsændring, der skal vare resten af dit liv.

9. Netværk er en god støtte
Det kan være godt at spare med ligesindede når man skal gennemføre et nyt projekt. Det gælder også et vægttab. På de sociale medier findes der flere grupper for folk, der vil tabe sig. Meld dig ind i en gruppe eller start selv en, så du har nogen du kan sparre med og som kan være med at til at motivere dig.

10. Brug eksterne ressourcer
Ofte kræver det ekstra planlægning, når der skal købes anderledes ind end det man plejer at købe. Har du ikke lige tiden og overskuddet til at dykke ned i grøntsagsafdelingen og at gå på jagt efter de rigtige fødevarer, så benyt dig af de mange tilbud med forskellige måltidskasser som findes på markedet. Der bliver det hele leveret til døren og alt du skal gøre er at mikse det sammen til at måltid.

Det handler altså ikke om at gå på kur men tænke på, at du skal lave små ændringer i dit liv. Med tiden vil du opleve, at du ikke længere skal bruge så mange ressourcer på at leve sundt, men at de sunde madvalg og motion bliver en del af din dagligdag.