Sådan undgår du stress spisning

Bliver perioder med meget om ørerne årsag til at du fylder dig med flødeboller og pizza, kan der være tale om stress spisning og det skal du prøve at stoppe, inden du får for mange kilo på sidebenene. Læs her hvordan. 

Mad og følelser hænger unægteligt sammen. Det kan jeg i hvert fald skrive under på. I et år, hvor der for mit vedkommende har været rigtig meget stress, har jeg spist mere og anderledes end jeg plejer. Med det resultat at jeg har taget 4 – 5 kilo på. Heldigvis er jeg ved at få bugt med min stress spisning og det har jeg gjort ved at følge gode råd.

Nogle spiser mere andre spiser mindre

Det er ikke alle der kaster sig over pizza og slik i stressede perioder, nogle mennesker glemmer helt at spise og de taber sig. Det er så heller ikke sundt i længden. Jeg hører til dem, der dulmer mine følelser ved at spise forkert og for meget, når tingene ikke vil gå i min retning. Det giver mig et hurtigt kick, men betyder også, at jeg spiser selv om jeg ikke er sulten eller tænker over det. Mad bliver derved brugt til at jeg får ro, men bliver egentlig ikke rigtig nogen nydelse. Heldigvis har jeg en årelang erfaring med at tabe mig, så når jeg vejer 5 kilo for meget, sætter jeg håndbremsen i. Jeg finder årsagen til min vægtøgning og gør noget ved det.

Denne gang har jeg blandt andet fulgt nedenstående råd og måske kan de også hjælpe dig, hvis du gerne vil prøve at bryde et kedeligt madmønster.

Stress spisning – skriv ned hvad du spiser

Det første jeg gjorde for at holde trit med hvad jeg fik indenbords, var at downloade en slanke app. Jeg bruger MyFitnessPal, som jeg synes er genial. Her kan jeg hurtigt skabe mig et overblik over hvor mange kalorier jeg spiser. Og hånden på hjertet – jeg fik lidt af en overraskelse, da jeg begyndte at bruge den. Kalorieindtaget var meget højere end  jeg troede, men når man spiser uden at tænke over det, – ja så betyder det rigeligt med kalorier.

En anden ting jeg har gjort brug af, og som jeg varmt kan anbefale er, at skrive ned hvornår du spiser og hvorfor. Er mad din konstante ledsager? Spiser du selv om du ikke er sulten, kan du med fordel spørge dig selv hvorfor. Er det fordi du er stresset, ked af det eller noget helt tredje? Det, at du bliver bevidst om hvorfor du spiser, gør det lettere for dig enten at få hjælp eller selv bryde et usundt mønster.

Få hjælp til at få bugt med stress spisning

Det er vigtigt, at du involverer din familie og venner, hvis du bruger mad til at berolige dig, fordi du er stresset. De kan bedre støtte dig og holde dig fokuseret, hvis de er orienteret. Fortæl dem, at du gerne vil undgå at kage, slik og chips skal være ‘first choice’, hvis I skal hygge jer, men at der skal være sunde alternativer.

Jeg undgår så vidt muligt at købe ind, og hvis jeg gør, er det aldrig på tom mave eller i dårligt humør. På den måde undgår jeg at blive fristet til at fylde indkøbskurven med alt det usunde.

Jeg sørger også for at køkkenskabene ikke er fyldt op med alt muligt junk. Der skal bare ikke være fristelser, for så falder jeg i. Derimod har jeg altid grøntsagsstave, nødder og frugt, som jeg kan snacke af.

Træning dulmer din stress

I stressede perioder prøver jeg så vidt muligt at være fysisk aktiv. Træning påvirker nemlig niveauet af endorfiner, dopamin og serotonin i hjernen, hvilket resulterer i glæde og eufori. Jeg kan tydelig mærke at efter træning spiser jeg mindre. Jeg har meget lettere ved at regulere mit indtag af mad, så jeg ikke bare bedøver mine følelser ved at spise.

Så et godt råd. På med løbeskoene og du vil med garanti spise mindre.

Kilde: webmd.com

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *