,

Derfor har du svært ved at smide din mavedelle

Er du også træt af din mavedelle? Rigtig mange kvinder, især i overgangsalderen, døjer med for meget mavefedt og drømmer om en fladere mave. Heldigvis kan du selv gøre noget for at komme mavedellen til livs.

Lige så længe jeg kan huske tilbage, har jeg døjet med en topmave. Jeg var tynd som en mynde, da jeg var yngre, men ikke om maven. Den bulede altid lidt ud, og som ældre og i overgangsalderen, har min mavedelle nærmest klistret sig fast.

Overgangsalder og mavedelle

Måske oplever du at det bliver sværere at holde vægten, jo ældre du er blevet. Det skyldes først og fremmest at din muskelmasse bliver mindre og det indvirker på dit stofskifte, som falder. Resultatet bliver flere kilo på sidebenene og mange kvinder oplever, at det især sætter sig på maven.

Det er møgirriterende, men ikke kun når tøjet skal passe – det har faktisk også en stor betydning for din sundhed. Det er ikke sundt at have en stor mavedelle, for det kan samtidig betyde at fedtet også har samlet sig omkring dine indre organer, hvilket kan føre til flere forskellige livsstilssygdomme. Du bør derfor holde øje med taljen, så din vægt ikke løber løbsk. Dit taljemål bør ikke overstige 80 cm. Hvis det er tilfældet, er det en god idé at tage arbejdshandskerne på for at få bugt med de overflødige kilo.

Årsager til at du har svært ved at slippe af med din mavedelle

Du spiser for meget og forkert

Har du det som jeg og elsker mad, er det ikke altid sjovt at blive ældre. For med alderen kan du ikke spise den samme mængde mad som da du var yngre. Der skal også mindre af de ’hurtige’ kulhydrater til og flere af de grove. Det betyder, at du skal skære drastisk ned på alle drikkevarer og fødevarer som indeholder sukker, og droppe det hvide brød, pasta og ris. Disse fødevarer er de store syndere når vi taler om mavefedt.

I stedet for skal du være flittig gæst i grøntsagsafdelingen og spise masser af grøntsager. Vælge magre proteiner som findes i fisk og kylling og ikke spise for meget rødt kød. Du kan også med fordel vælge sunde olier i madlavningen og få det sunde fedt fra nødder og avokado.

Derudover er det en god idé at øse maden op på en mindre tallerken, for så får du en mindre portion.

Du drikker ikke nok vand

En undersøgelse har lige vist, at vi danskere drikker alt for meget sodavand. Er du også hoppet på den vogn, så skynd dig at erstatte de søde drikkevarer med almindeligt vand. Det indeholder ingen kalorier og et glas vand før måltidet kan mætte, så du spiser mindre. Drik gerne 1½ til 2 liter vand om dagen.

Du drikker for meget alkohol

Jo ældre vi bliver, jo større tendens har vi til at hygge med et glas vin eller en drink. Og hvem kan ikke lide et glas iskold rosé på en varm sommerdag? Desværre indeholder al spiritus masser af kalorier, så du bliver nødt til modererer dit indtag, hvis du ønsker en fladere mave.

 

Læs også: SÅDAN OPNÅR DU ET EFFEKTIVT VÆGTTAB

Du ryger

Så siger jeg det igen. Kvit smøgerne – det er bare ikke hensigtsmæssigt, hvis du ønsker at slippe af med din mavedelle. En undersøgelse har vist, at rygning kan føre til mere abdominal fedt.

Du stresser

Jeg er selv stresset i perioder og det kan jeg altid mærke på min vægt. Det er som om de ekstra kilo bare ikke vil slippe kroppen. Det skyldes at et højt stressniveau indvirker på kroppen og ikke kun sætter sig som muskelsmerter, men også som ekstra fedt.

Du bevæger dig ikke nok

Er du blevet magelig med årene, er det nu du bør sadle om. Vi kommer ikke uden om, at vil vi smide de ekstra kilo skal der fysisk aktivitet til. Og faktisk skal der mere til end vi tror. Du har brug for fysisk aktivitet (som at gå) i mindst 150 minutter om ugen, eller energisk (løb) i 75 minutter, og styrketræning mindst to gange om ugen. Har du ikke tid til mere er aerob træning (som at gå eller løbe) at foretrække, hvis du vil tabe dig. Det fungerer bedst til forbrænding af fedt. Gør det til en vane, og byg langsomt intensiteten op for at få de resultater, du ønsker. Vægttræning er også effektivt til at opbygge muskler, og flere muskler betyder højere fedtforbrænding.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *