Sådan opnår du et effektivt vægttab

Effektivt vægttab

For at få et effektivt vægttab og for at holde vægten, skal du være konsekvent, men med små justeringer og vedholdenhed, kan det sagtens lade sig gøre.

Jeg har altid hadet slankekure og alligevel var jeg slave af dem, da jeg var yngre. Først da jeg var i slutningen af 30’erne, fik jeg hjælp af en kostekspert. Endelig lykkedes det mig at få et effektivt vægttab og få styr på kosten.

Kiloene har sneget sig på denne vinter

Siden jeg fødte min søn, er jeg gennem årene blevet lidt mere polstret. Der har sneget sig lidt ekstra kilo på sidebenene og maven. Det gør mig ikke noget, for jeg er jo også blevet ældre og synes egentligt, at det klæder mig ikke at være helt så tynd længere.

Men efter denne vinter er vægten gået amok. Nu er det ikke længere klædeligt og mit tøj sidder alt for stramt. Efter vi havde brand i huset kort før jul og en masse bøvl med det, lod jeg kostplan være kostplan. Jeg har både spist og drukket alt for meget af det forkerte, hvilket har resulteret i fem – seks kilo ekstra at slæbe rundt på.

Effektivt vægttab – det skal lykkedes

Coronakrisen har heller ikke gjort det lettere at smide de overflødige kilo. Men i disse dage, hvor samfundet er ved at åbne op igen og vi samtidig er flyttet hjem til et nyrenoveret hus, er der for mit vedkommende ikke flere undskyldninger. Nu skal det være!

Her til sommer vil jeg gå ’all in’ og forsøge at smide kiloene og det vil jeg blandt andet gøre ved at efterleve de her 10 gode råd. Måske synes du, at det er ’gammel vin på nye flasker’, men det skader aldrig at få det repeteret.

10 gode råd til et effektivt vægttab:


1. Effektivt vægttab tager tid

Vil du holde vægten, kræver det at du forvandler dine spise- og træningsvaner. I en rapport fra Harvard Special Health Report anbefales der, at du sætter små, specifikke og realistiske mål. Lad være med at stræbe efter at være den samme størrelse, som du var i gymnasiet eller da du blev gift, men sæt dig et mere realistisk mål om at tabe fem til ti procent af din vægt. Giv dig samtidig god tid og vær fleksibel til at nå målet. Husk også, at det tager de fleste mennesker mindst seks måneder at opnå et sundt vægttab.

2. Spis morgenmad langsomt og omhyggeligt – hver morgen

Mange mennesker springer morgenmaden over, fordi de har travlt eller ikke er sultne. Prøv at stå op 15 minutter tidligere for at få tid til din morgenmad. Øv dig i at spise langsomt ved at lægge bestikket fra dig indimellem. Ideelt set bør du bruge mindst 20 minutter på hvert måltid – også din morgenmad.

3. Få rigeligt med nok søvn

Man anbefaler voksne at sove mellem syv til ni timer hver nat. Sover du mindre end fem timer kan det relateres til vægtøgning. Det kan forårsage en ubalance i kroppen og især dit blodsukker påvirkes. Et fald i blodsukkeret gør, at du ønsker de ’hurtige’ kulhydrater, så du kommer til at spise for meget af det usunde. Er du konstant træt går det også ud over din træning. Du orker simpelthen ikke at motionere.

4. Drik masser af vand

Drik gerne to liter vand om dagen. Vand indeholder ingen kalorier og det slukker tørsten uden at du tager på. Ved at drikke rigeligt med vand får du en mæthedsfølelse og mindre ’craving’ for søde drikke.

5. Vent ikke for længe med at spise

Jeg kender alt for godt, det med at springe et måltid over eller lige vente nogle ekstra timer inden jeg spiser. Men faktisk er det en rigtig dårlig idé. Du risikerer at dit stofskifte falder og at du får sværere ved at forbrænde kalorier. Samtidig bliver du også så sulten, at du kommer til at overspise. Spis hellere mindre portioner og oftere.

Overgangsalderen kan være med til at øge vægten. I bogen ‘Elsk din (overgangs)alder, som jeg har skrevet sammen med Gitte Høj kommer vi ind på det der sker med vægten i overgangsalderen og hvad du kan gøre for at holde den.
Du kan læse mere om bogen og købe den HER 

6. Undgå mange restaurantionsbesøg

Det er så skønt at spise ude – det skal jeg være den første til at indrømme. Jeg elsker at gå på restaurant. Men spiser du ofte ude, har du også tendens til at overspise. Menukortet frister og sidder du i godt selskab, er det svært at holde igen med f.eks. at bestille en dessert. Gå stadig på restaurant (vi skal også støtte dem i denne tid), men spis ikke ude flere gange om ugen.

7. Bevæg dig i løbet af dagen

Sidder du på kontor hele dagen, kan din krop hurtig miste evnen til at vide, hvornår du har spist for meget. Sørg for at inkorporere små gåture eller træningsprogrammer i løbet af dagen. Hver time skal du enten stå op i ti minutter eller gå en lille tur.

8. Beløn ikke din træning med mad

Træning er en fantastisk måde at tabe sig på. Du forbrænder kalorier og opbygger muskelmasse. Men hvis du forkæler dig med en stor middag eller en smoothie efter hver træning, kan du ødelægge alt det hårde arbejde. Pas også på med sportsdrikke og proteinbarer – de indeholder ofte masser af sukker og kalorier.

9. Hold igen med alkohol

Lige meget om du er til vin, øl eller drinks, så indeholder de masser af kalorier. Samtidig nedsætter alkohol dit stofskifte, hvilket påvirker dit vægttab. Drik ikke hver dag, og aldrig mere end 5 genstande ad gangen.

10. Dulm ikke stress med mad

Er du stresset eller bare anspændt, har du lettere til at kaste dig over usunde snack og sukkerholdige drikke for at dulme nerverne. Begynd hellere at planlægge dine måltider, så du undgår fristelser i løbet af dagen. På den måde kan du meget bedre kontrollere hvad der ryger indenbords.

Kilde: Webmd.com og Harvard Health

Læs også: 5 gode råd til at bevare energien hele dagen

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *