5 gode råd til at bevare energien hele dagen

Starter du dagen i fuld vigør og med maser af energi, men bliver du efterhånden mere og mere træt i løbet af dagen, så prøv nogle af disse gode råd.

Vi kan alle blive trætte op ad dagen. Det er helt naturligt, især over frokosten er der mange der mister energien og mest af alt, har lyst til at tage en lur.

Gælder det også dig og synes du det er blevet værre med alderen, så er der her et par enkelte ting du kan gøre for ikke at bliver overmandet af energiløshed.

1. Pres dig selv til mere energi

I stedet for at bruge al energien f.eks. om morgnen, så fordel din energi ud over formiddag, eftermiddag og aften med plads til at slappe af ind i mellem og til at spise gode måltider. Denne strategi skulle gerne holde dig kørende hele dagen uden at du taber pusten over middag.

2. Tag en powernap eller gå en tur

En powernap kan oplade dine batterier igen, men har du problemer med at falde i søvn om aftenen, er det en dårlig løsning. I stedet for kan du gå en tur rundt om blokken eller bare gå rundt på kontoret, derhjemme eller hvor du end befinder dig. Lider du ikke af søvnløshed, kan du med rette tage dig en powernap.

3. Brug kosttilskud med omtanke

Mange forskellige kosttilskud lover at du får masser af energi, men vær kritisk i dit valg, for der findes ikke meget evidens på at energigivende kosttilskud virker.

Specielt skal du være opmærksom på at tage:

Jern
– Du skal kun tage jern, hvis du er i jernmangel, hvilket du kan få tjekket hos din læge via en blodprøve. Er du ikke I underskud, kan det gøre mere skade end gavn at tage et jerntilskud – f.eks. risikerer du at få mavesmerter, diarré og opkastning.

4. Spis de rigtige kulhydrater

For at oprette energien hele dagen, er det vigtigt at du giver din krop det rigtige brændstof. Spis protein og sørg for at få de typer kulhydrater der mætter mest. De fiberrige kulhydrater (langsomme) mætter mere, end de simple (hurtige) gør. De langsomme kulhydrater med et lavt glykæmisk indeks findes f.eks. i grøntsager, havregryn og fuldkornsbrød. De hurtige kulhydrater (som du ikke skal spise for mange af) findes i hvidt brød, slik, hvidt brød og hvide ris.

5. Spring ikke måltider over

Det er bedre at fordele dine måltider over hele dagen, så din krop får den næring den har brug for. Spis hellere flere små måltider fremfor tre store hovedmåltider.

Fakta

Træthed er et symptom og ikke en sygdom. Der er ingen grund til bekymring, hvis du er træt efter en dårlig nattesøvn eller fordi du i perioder føler dig stresset. Er du vedvarende træt selv om du sover godt om natten og har prøvet overstående råd, bør du tale med din læge.

Kilde: Harvard medical school