Helbredsproblemer efter 50 – SÅDAN KAN DU UNDGÅ DEM
Oplever du også at synet er svækket eller at du pludselig bliver svimmel? Så bliv klogere her på hvilke helbredsproblemer du risikerer efter du er 50, og hvordan du kan undgå dem.
Åhh – det er ikke altid sjovt at blive ældre. Godt nok bliver vi mere erfarne og livskloge, men kroppen svækkes desværre også, når vi har passeret 50. Smerter du førhen ikke brugte tid på at bekymre dig om, kan pludselig betyde noget andet i en højere alder.
Her er nogle af de helbredsproblemer du kan risikere og det du selv kan gøre for at undgå dem:
Knogleskørhed eller osteoporose
Det kan forekomme i alle aldre, men ses hyppigst hos ældre kvinder. Knogleskørhed rammer ca. hver 3. kvinde og flere kvinder i Skandinavien end i de øvrige europæiske lande får sygdommen. Knogleskørhed er en tilstand med mindsket knoglemasse og ændret struktur af knoglevævet, hvilket medfører risiko for at få knoglebrud. Typiske brud i forbindelse med knogleskørhed kommer i ryghvirvler, håndled og lårbenshals (hoftebrud). Calcium og D-vitamin kan hjælpe med at forhindre eller stoppe det fra at blive værre.
Svimmelhed
Pludselig svimmelhed er almindeligt, jo ældre du bliver. Det kan skyldes at de øresten eller ørekrystaller i dit indre øre som hjælper dig med at kontrollere din balance, har løsnet sig. Løse øresten eller ørekrystaller viser sig ved pludselig svimmelhed i forbindelse med hovedbevægelser, f.eks. når du vender dig i sengen, drejer hovedet eller bukker dig ned. Ørelæger, praktiserende læger og fysioterapeuter kan behandle dette med en simpel manøvre og føre ørestenen på plads. Manøvren er smertefri, men der kan opstå svimmelhed under behandlingen.
Glaslegemesammenfald
Bag linsen i øjeæblet er der en klar geléagtig substans – glaslegemet – som med alderen bliver gradvis mere flydende, således at den gelatinøse struktur bliver så svag, at glaslegemet falder mere eller mindre sammen. Sker det kan du opleve at få lysglimt i øjet, som hurtigt forsvinder igen. Tilstanden er fuldstændig harmløs og kræver ingen behandling. Du skal dog altid få det undersøgt hos en øjenlæge, da der kan opstå hul i nethinden ved sammenfald af glaslegemet, som kan medføre en nethindeløsning. Er du meget nærsynet er du i større risiko for at det sker.
Hjerte-kar-sygdomme
Ifølge hjerteforeningen rammes mere end halvdelen over 55 år af en hjerte-kar-sygdom. Når du er fyldt 55 år, er risikoen for at udvikle en hjerte-kar-sygdom i løbet af livet 67 procent hos mænd og 66 procent hos kvinder. De mest almindelige symptomer er brystsmerter, åndenød og smerter i ryggen, skuldre eller nakke. Hos kvinder kan symptomerne være mindre typiske. Der kan du f.eks. opleve en strammende fornemmelse om brystet (som en stram bh), smerter i mellemgulvet eller svimmelhed. Din risiko for at få en hjerte-kar-sygdom er lavere, hvis du har en sund vægt, er ikkeryger og motionere regelmæssigt.
Blodprop og blødning i hjernen
– er den tredje hyppigste dødsårsag i vesten og årsag til flest handicap blandt voksne. En apopleksi betyder at gennemstrømningen af blod til en del af hjernen mindskes eller helt holder op på grund af blødning eller blodprop. Derfor dør hjernecellerne i det område, der ikke får blodtilførsel og du vil få forskellige symptomer og kan risikere at blive hel eller delvis lam.
Du kan selv forebygge apopleksi ved at holde vægten, få dit blodtryk tjekket regelmæssigt og undgå rygning.
Spinalstenose
– udvikler sig langsomt og ses sjældent hos personer under 50. Spinalstenose er en forsnævring af rygmarvskanalen, som hyppigst ses nederst i halsen eller i lænderyggen. Forsnævringen medfører risiko for tryk på rygmarven og nerverødder. Du kan opleve forstyrret følesans, muskelsvaghed i benene og i svære tilfælde kan du miste kontrol af vandladningen. I de fleste tilfælde skyldes spinalstenosen aldersbetingede slidtageforandringer i ryggen, forkalkninger og sammenfald af bruskskiver. Det kan behandles med medicin, fysioterapi eller i nogle tilfælde operation.
Kilder: Hjerteforeningen, hjernesagen, sundhed.dk, via.dk, øjenforeningen.dk og webmd.com