7 vigtige grunde til at tage en powernap

En powernap eller en lur har blandt andet en positiv indflydelse på dit helbred, styrker din kreativitet og gør dig mildere og mere medgørlig for dine omgivelser.

Søvn er vigtigt – det har vi efterhånden forstået. Helst skal vi sove et sted mellem syv og ni timer hver dag. Kniber det alligevel med at få sovet nok, så nap en lur eller powernap midt på dagen. Det fører en masse positive ting med sig. Faktisk bør du gøre det til en vane.

Få her 7 sundhedsmæssige fordele ved at tage en powernap eller en middagslur:

1. Det øger din tålmodighed

Føler du dig indimellem frustreret? Ifølge forskere ved University of Michigan, som offentliggjorde en undersøgelse i tidsskriftet Personality and Individual Differences kan en lur betyde at du er mere vedholdende. I en undersøgelse blev deltagerne bedt om at afslutte en særlig frustrerende opgave, som bestod i at tegne umuligt geometrisk grafik på en computerskærm. Halvdelen af deltagerne tog efter første forsøg en lur, imens den anden halvdel så et naturprogram. Det var tydeligt at se, da deltagerne skulle gentage prøven, at de deltagere der havde taget en lur, klarede sig bedre anden gang og var mere vedholdende. Faktisk gik der dobbelt så lang tid før de gav op i forhold til de deltagere, der ikke havde fået en lur.

2. Du bliver mere opmærksom

Uanset om du har en ekstrem lang arbejdsdag eller har forskellige krævende opgaver, vil en lur eller powernap opklare din hjerne og øge din opmærksomhed. En undersøgelse fra NASA viste, at piloter var klart mere op på dupperne og klarede flyvningen bedre efter at have sovet 40 minutter. En anden og mindre undersøgelse viste at efter blot ti minutter følte piloter sig mere vågne og havde lettere ved at koncentrere sig.

3. Tanken om en powernap sænker dit blodtryk

At tage en lur eller powernap midt på dagen er helt sikkert gavnlig, men tiden før du lægger dig eller lukker øjnene i stolen, er også nyttigt. En britisk undersøgelse fandt ud af, at deltagernes blodtryk faldt, bare de forestillede sig at de snart skulle hvile sig.

Læs også: 6 fordele ved at sove på venstre side

 4. Du booster din hukommelse

En undersøgelse foretaget af forskere i Tyskland fandt ud af, at en middagslur på en times tid, forbedrede evnen til at huske information. I undersøgelsen blev deltagerne bedt om at huske bestemte ord og sætninger. Derefter så halvdelen af ​​deltagerne en film, mens den anden halvdel fik sig en lur. Efterfølgende skulle hver gruppe huske de bestemte ord og sætninger, og den gruppe som havde sovet, klarede sig fem gange så godt som gruppen, der havde set en film.

5. Du forbedrer din kreativitet

Kniber det lidt med kreativiteten, så se om du ikke kan få implementeret en lille lur midt på dagen. En undersøgelse foretaget af psykiateren Sara Mednick fra University of California, San Diego, fandt ud af at folk, der kom i den dybe søvntilstand – der hvor du drømmer – var mere kreative, når det drejede sig om problemløsning end de personer som bare hvilede sig uden at drømme.

6. Du forhindrer hjertesygdomme

I følge The Washington Post viste en undersøgelse med deltagelse af 23.000 grækere, at de grækere der holdt en siesta, var over tredive procent mindre tilbøjelige til at dø af hjertesygdom end dem der ikke holdt siesta.

“At tage en lur kan hjælpe med at håndtere stres i det daglige og dermed forebygge hjertesygdomme,” siger Michael Twery fra National Heart Lung and Blood Institute.

7. En 10-minutters powernap gør også godt

Har du svært ved at falde i søvn midt på dagen eller har du slet ikke mulighed for at lægge dig ned, så kan et powernap også være gavnligt. En undersøgelse fra 2007, fandt ud af at lægge sig ned eller sidde i en stole og hvile sig i 10 minutter uden at falde i søvn havde en positiv virkning på humøret.

Kilde: The Huffington Post