Det betyder din højde for dit helbred

Høj eller lav. Din højde kan have betydning for om du er disponeret for at få forskellige sygdomme eller skavanker.

Danskerne er blandt den højeste befolkning i verden. Danske drenge bliver i gennemsnit op til 181 cm høje og kvinderne 167 cm. Det kan både have nogle fordele og ulemper hvis du er højere eller lavere end gennemsnittet. Flere forskellige undersøgelser viser nemlig, at din højde indvirker på dit helbred.

Læs også: Danskerne bliver højere og højere

8 fordele og ulemper ved din højde:

1.Kræft

Nogle undersøgelser viser at hvis din højde er under gennemsnittet, har du mindre risiko for at få nogle typer af kræft. Eksempelvis viser en undersøgelse af mere end 100.000 kvinder (under gennemsnitshøjde) i Europa og Nordamerika, er mindre tilbøjelige til at få kræft i æggestokkene. En anden undersøgelse viser at mere end 9.000 britiske mænd mellem 50 og 69 år (under gennemsnitshøjde) har mindre risiko for at få prostatakræft.

2. Diabetes

Længden af ​​dine ben kan være forbundet med dine risiko for at få type 2-diabetes. Baseret på fem års forskning af mere end 6.000 voksne, mener forskere, at høje mennesker måske er mindre tilbøjelige til at få type 2-diabetes. Det foreligger ikke helt klart hvorfor højde og diabetes er relaterede, men måske fordi en lav statur er et tegn på dårlig ernæring eller andre stofskifteproblemer før fødslen eller under barndommen.

3. Hjertesygdom

Man ved ikke helt hvorfor, men personer under 160 cm, har cirka 50 procent større risiko for at få hjerte-kar-sygdom end dem, der er over 170 cm. Årsagen kan være dårlig ernæring eller infektioner før fødslen eller i barndommen, som påvirker væksten.

4. Alzheimers sygdom

Højde kan være en fordel, når det kommer til denne type demens, især for mænd. En undersøgelse med mere end 500 deltagende viser at mænd, der er omkring 180 cm eller højere, er næsten 60 procent mindre tilbøjelige til at have Alzheimers sygdom end de mænd, der er under 170 cm. Høje kvinder har også mindre odds, men her har højden ikke den samme indflydelse.

Læs også: 4 gode råd til at styrke din hukommelse

5. Graviditet

Høre kvinder er mere tilbøjelige til at have længere graviditeter end deres lavere medsøstre. I en undersøgelse var kvinder på 160 cm eller under, mere tilbøjelige til at føde før tid, end de kvinder der var 170 cm eller over. Forskere er ikke helt sikre på hvorfor det er tilfældet, men tror det kan være relateret til størrelsen af​​ bækkenet eller livmoderhalsen.

6. Hårtab

En undersøgelse af mere end 22.000 mænd fra syv lande viser, at lavere fyre har større risiko for at blive skaldet. Forskerne søgte efter ændringer i specifikke gener, som kunne være medvirkende til at miste håret tidligt, og de fandt fire gener der var forbundet med både mænds tendens til skaldethed og en kortere statur.

7. Længere liv

Flere undersøgelser gennem årene har vist, at lavere mennesker har en tendens til at leve lidt længere end høje mennesker, og at de får færre livsstilssygdomme med alderen. Der bliver stadig forsket i dette, bl.a. på områder som omfatter mængden af ​​skade på cellerne over tid, niveauerne af hormoner og størrelsen på nogle organer som f.eks. hjernen, leveren og nyrerne.

8. Lænden og hofter

Er du ikke så høj er der mindre sandsynlighed for at du får lændesmerter eller at du brækker en hofte. Høje mennesker har større risiko for hoftebrud, pga. deres tyngdepunkt. Det gør dem ikke bare mere tilbøjelige til at falde, men de falder også med større kraft.

Kilde: WebMD