,

PKP – Ny coachingmetode hjalp mig til mere ro og overskud

 Jeg har prøvet PKP coaching hos psykolog Rikke Horsgaard, som tager udgangspunkt i krop, psykologi og filosofi. Det er en intensiv og effektiv behandling, hvor du hurtigt mærker en forskel.

Jeg havde aldrig hørt om PKP coaching, da jeg tilfældigt en dag løb ind i psykolog Rikke Horsgaard. Hun fortalte mig lidt om metoden og det lød spændende. Jeg blev hooked og havde lyst til at vide mere og også prøve det på egen krop. Jeg kunne fornemme at det var lidt noget andet end de terapiforløb, som psykologer almindeligvis tilbyder. Vi blev enige om at starte et forløb, så jeg kunne blive klogere og forhåbentlig også få større indsigt i mig selv og mine reaktioner.

Hyggelige omgivelser

Med kun en lille smule viden om hvad jeg havde sagt ja til, var det med stor spænding jeg troppede op hos Rikke. En bagtrappe førte mig ned til et lille lokale som emmede af hygge med dæmpet belysning og en rar atmosfære. Jeg lagde straks mærke til briksen i den ene ende af lokalet og tænkte straks om jeg mon skulle ligge ned ligesom de gør i filmene.

Rikke guidede mig dog hen til en stol og satte sig overfor og hældte te i vores krus. Jeg følte mig straks godt tilpas og tryg i hendes selskab.

Her kunne jeg godt åbne op

Rikke Horsgaard er psykolog og har mere end 20 års erfaring i at skabe udvikling og nye handlemuligheder for både private og professionelle. Jeg kan godt være reserveret, når jeg sidder med en fremmed – også selvom personen er professionel. Pludselig at skulle sidde der og åbne op for alt det, som har stor betydning for mig og mit liv – det kan godt være svært. Men Rikke inviterer med sin viden, varme og empatiske væsen til at det er helt ok at være sårbar, og snart var hæmningerne og forbeholdene lagt på hylden, og jeg snakkede løs.

Protreptik i abstrakt form

I protreptik taler man om begivenheder i en mere abstrakt form. På den måde kunne både Rikke og jeg indgå i samtalen og relatere til de problemer, som jeg bøvlede med, uden at jeg nødvendigvis skulle vende vrangen ud på mig selv og kortlægge hele min barndom. Jeg oplevede en tillidsskabende relation, som blev en meget særlig oplevelse. Det at få vendt problemerne på et højere metaplan gav mig en større forståelse og accept.

Læs også: PKP COACHING OPTIMERER DIN LYKKE, ENERGI OG BALANCE

Større indsigt

I løbet af samtalen blev jeg bevidst, om især, en kedelige oplevelse jeg havde haft. En oplevelse, der lå lagret i mit sind, men som ubevidst og uhensigtsmæssigt dukkede frem som en negativ følelse og som kunne tage magten fra mig i visse situationer. Jeg kunne ikke finde ord på det der triggede følelsen og hvorfor jeg indimellem oplevede at gå i forsvarsposition. Meget hurtigt i samtalen, fik vi ind kræset, hvad det handlede om. Det var en utrolig lettelse og snart kunne jeg reflektere over de automatiserede reaktioner jeg oplevede, hvilket gav mig en forståelse og udsyn til at prøve at handle anderledes.

Samtalen var utrolig forløsende, hvor jeg blev gjort opmærksom og klogere på mine egne reaktioner og handlingsmønstre.

’Protreptik er en filosofiske dialogform udviklet af den græske filosof Aristoteles (384-322 f.Kr.). Målet med denne filosofiske samtale er at vende det enkelte mennesket mod det væsentlige for sig selv og for fællesskabet. Ordet ’protreptik’ betyder ’at vende et menneske mod sig selv’.’

Kroppens tur

Efter vi havde talt sammen i en lille times tid og jeg oplevede at have fået større klarsyn, bad Rikke mig lægge mig over på briksen. Som jeg skrev før, er det med at ligge på en briks og tale om sig selv kun noget jeg har set på film. Vi havde haft en super god samtale, så jeg troede egentlig, at jeg var færdig, men her var der tale om en noget anderledes terapi. PKP coaching tager jo udgangspunkt i både krop og sind og filosofi, så det var helt naturligt at vi nu var nået til kroppen.

Jeg blev lagt godt tilrette med et lunt tæppe over mig og lyset blev helt dæmpet.

Tanke og krop arbejder konstant sammen

Aristoteles kaldte krop og sind en enhed. Derfor er det også en del af protrptik at bearbejde tankerne gennem kroppen. Gennem de protreptiske spørgsmål bliver der skabt en stærk tydeliggørelse på kroppen, hvilket jeg i den grad fik at mærke.

Rikke tog fat om mine fødder og trykkede forskellige steder samtidig med, at hun spurgte ind til hvad jeg mærkede. I starten var det svært at sætte ord på, men efterhånden oplevede jeg at berøringen sendte signaler til hjernen, så jeg pludselig kunne udtrykke ord som tryghed, sorg eller f.eks. omsorg. Jeg kunne også beskrive, hvordan følelsen så ud og efterhånden kom vi hele følelsesregistret igennem. Jeg begyndte at opdage hvad de forskellige følelser gjorde ved mig og hvor på kroppen de satte sig.

Mere energi

Efter en god time, hvor vi havde talt om mange følelser stoppede Rikke og jeg lå lidt og sundede mig. Jeg fik en tår vand før jeg gik. Da jeg kom ud, oplevede jeg en mærkelig følelse i kroppen – den var på en eller anden måde blevet mere let.

Efterfølgende har jeg været tilbage i PKP coaching et par gange og hver gang er jeg taget derfra med fornyet energi og et større udsyn. Jeg har fået mere styr på mine tanker og fået større indsigt i mig selv og mine reaktioner. Det er en effektiv, forløsende terapi, hvor du efter få gange virkelig kan mærke en forskel og hvor du hver gang går derfra med energi og et lysere sind.

Fakta
PKP (psykologi- krop -protreptik) kan ikke sammenlignes med hverken psykologierne eller nogen form er for coachingmetoder, fordi det er mere effektivt end noget andet. PKP coaching eller behandling er en syntese af 3 forskellige traditioner. Krop, filosofi og psykologi. PKP coaching kan bruges effektiv til behandling af alle former for psykologiske vanskeligheder, men det er lige så effektiv til coaching hvor man ønsker at optimere enten kompetencer eller livsglæde.

Rikke Horsgaard er kandidat i pædagogisk psykologi fra Århus Universitet og indehaver af Vita coaching.
Læs mere om Rikke HER

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *