Alkoholpromille

Så meget alkohol kan du drikke til årets julefrokoster

Det er nu du skal danse på bordene og give den gas med kollegaerne til den årlige julefrokost. Men tjek lige først her, hvad alkohol gør ved din krop og sindstilstand.

Det er tiden hvor højtiden skal fejres med kollegaer, venner og familie til årets julefrokoster og det foregår helst med rigelig mængder alkohol. Jeg har altid elsket at gå til julefrokoster og når jeg tænker tilbage har det ofte været de sjoveste fester. Og ja selvfølgelig har jeg også drukket mig fuld uden at tænke over hvad alkohol egentlig gør ved kroppen, for så længe jeg har haft det sjovt, har der vel ikke været nogen fare på færde.

Sådan er det desværre bare ikke helt – alkohol påvirker både krop og sind, alt afhængig af dine forventninger til rusen, og hvor meget du i øvrigt er vant til at drikke.

Er du forberedt på hvor meget alkohol du kan indtage, kan du få en sjovere fest og undgå tømmermænd dagen efter.

Læs også: Du ældes tidligere af alkohol og cigaretter

Alkoholens påvirkning

Rusens varighed har indflydelse på kroppens reaktion på alkohol. Hvis rusen varer mere end et par timer, kan du udvikle tolerans for alkohol, som betyder, at du selv med en høj promille ikke føler dig påvirket. Nedenstående promilleguiden giver dig et overblik over, hvad der sker med din krop når din promille stiger. Vidste du for eksempel, at du med en promille på 0,5 – 1 procent bliver ukritisk og risikovillig? Og at du med en promille på en procent har mindre kontrol over dine bevægelser og en markant dårligere balanceevne? Mere kritisk bliver det med en promille på to, hvor du kan risikere at miste bevidstheden, og en promille på tre som kan være dødelig.

Læs også: Mindfulness kan reducere dit alkoholforbrug

Promilleguide

Virkningen ændrer sig med alkoholkoncentrationen i blodet, og der er her store individuelle forskelle. Som tommelfingerregel gælder:

Op mod og omkring 0,5 promille: Man føler sig let påvirket.

Mellem 0,5 og 1 promille: Man bliver mere ukritisk og risikovillig

Over 1 promille: Balancen bliver dårligere, der opstår snøvlende tale. Kontrollen med bevægelser forringes. Man bliver træt og sløv og kan blive forkvalmet

Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelsesproblemerne øges med stigende promille

Meget høj promille: Bevidstheden nedsættes, og man kan blive bevidstløs. Åndedrætscenteret i hjernen kan hæmmes. Opkast er almindeligt

Promille over 3 kan være dødelig. Risiko for død øges stærkt, hvis man samtidig har brugt beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler, midler mod epilepsi eller anden for medicin, som har sløvende eller dæmpende virkning på hjernen.

Fakta
Sådan beregner du alkoholpromillen

I gennemsnit vil alkoholen fordele sig i 60 procent af din kropsvægt og som en hovedregel kan du regne med, at alkoholen forbrændes med 0,15 promille per time (0,10-0,25).

Hvis du vil udregne din promille (ca.-tal) efter at have drukket alkohol, kan du bruge den her formel:

  • For kvinder:
    • Alkohol i gram / (kropsvægten i kg x 60 %) – (0,15 x timer fra drikkestart) = promille

Kilde Sundhed.dk