Simpel yogastilling til at berolige dit nervesystem

yogastilling

Prøv denne yogastilling, hvis du er er stresset eller bekymret. Den beroliger dit nervesystem og du behøver ikke at have det store yogakendskab for at udføre den.

Nej, du behøver ikke at slynge benene op over hovedet eller stå på et ben. En simpel yogastilling med bevidst vejrtrækning, kan også fremme dit velvære og være genial til at finde ro og overskud. F.eks. kan øvelsen Viparita Karani (der findes ikke et dansk ord for øvelsen) give plads til dybe vejrtrækninger og virke beroligende.

Min yndlingsstilling til at finde ro

Jeg har dyrket yoga i mange år og jeg får det altid bedre efter en yogatime. Jeg har dog en stor udfordring. Jeg har aldrig været særlig smidig og kan derfor ikke prale med at kunne stå og sidde i en svær yogastilling. Heldigvis hjælper det på smidigheden, når jeg dyrker yoga regelmæssigt, men jeg ser stadig langt efter de yogaudøvere, der kan udføre, for mig, helt umulige positioner. Det kommer jeg aldrig til. Til gengæld har jeg få øvelser, som jeg udfører hjemme og som giver mig overskud og ro – og her kan jeg anbefale at prøve yogastillingen, Viparita Karani.

Sving benene op ad væggen

Viparita Karani er ikke svær at udføre og er det for hårdt for dig med benene op ad væggen, så brug en stol i stedet for. Det vigtigste er at du kan udføre stillingen afslappet.

Sådan gør du:

– Læg en måtte mod væggen og giv dig selv god tid til at synke ned i yogastillingen.

– Start med at sidde på måtten med din ene skulder, hofte og lår mod væggen.

– Læg forsigtig ryggen ned på gulvet og sving benene op ad væggen.

– Spænd benene nok til at du kan holde dem lodret mod væggen.

– Lad dine arme ligge afslappet ud fra kroppen med håndfladerne opad. Slap af i lårene, maven og bækkenet.

Øvelsen ser ikke ud af meget, men den gør faktisk mere end du tror. Udover at berolige nervesystemet, lindrer den også trætte ben og fødder. Og er du én der kæmper med at falde i søvn, kan du med fordel lave øvelsen før sengetid. Når du vender bunden i vejret, og blodet løber mod hjernen, aktiveres det parasympatiske nervesystem, hvilket får kroppen til at slappe mere af, så du får en bedre søvn.

Læs også: Løb dine knogler stærke i overgangsalderen

Tag nogle dybe vejrtrækninger

I yoga er det vigtigt at trække vejret rigtigt. Til dagligt er der mange af os, der trækker vejret alt for overfladisk, som om vi hele tiden er i forsvarsposition. Men vi må ikke underkende, hvor utrolig vigtigt det er at give sig tid til de dybe vejrtrækninger. Hver gang du trækker vejret rigtigt, renser du kroppen for affaldsstoffer og giver dine celler fornyet energi.

Derudover er en rigtig vejrtrækning bl.a. med til at fremme fordøjelsen, slippe spændinger, berolige dit nervesystem og så kan det være med til at lindre smerter.

Så det er bare med at komme i gang!

Når du nu ligger der med benene smækket i vejret, så prøv at mærke efter hvordan du har det i din krop, og prøv derefter at fokusere på at tage nogle dybe vejrtrækninger.

Bliv i stillingen i 5-15 minutter – og gør det gerne flere gange om dagen.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *