Vores mødre led i det stille under menopausen

Lone Gjørtsvang & Gitte Høj

Menopausen opleves forskelligt fra kvinde til kvinde, men vores tidligere generationer har ofte oplevet et sandt mareridt, fordi det har været forbundet med et stort tabu.  

Bokser du selv med hedeture, humørsvingninger, ømme led og dårlig søvn, ved du nu, hvad din mor muligvis har gennemgået i hendes overgangsalder. Vores symptomer kan nemlig være arveligt, så har din mor haft det hårdt under hendes menopause – kan der være en chance for at du også har det. Heldigvis taler vi i dag mere åbent om menopausen og vi ved mere om, hvad vi kan gøre for at modvirke symptomerne.

Min mor blev alkoholiker

Jeg husker min mor ofte klagede over dårlig søvn og træthed, men det hun led mest af, var humørsvingninger og angst. Jeg forstod ikke dengang, at hun ikke kunne sætte ord på, hvad hun var angst for – at den var irrationel. Jeg fornemmede kun, at den fyldte meget hos hende og at den lagde begrænsninger på hendes livsglæde. Dengang var jeg ung og havde livet foran mig – og kunne slet ikke relatere mig til hvorfor hun evig og altid var så bekymret.

Min mor led også af humørsvingninger, og depression blev hendes faste følgesvend gennem mange år. Hun blev proppet med psykofarmaka og da det ikke hjalp, blev hendes eneste udvej at ty til flasken. Da min mor var i begyndelsen af halvtredserne, gik hun fra stort set aldrig at have rørt alkohol til at blive alkoholiker.

Vores mødre led under menopausen

Når jeg kigger tilbage, tror jeg, at min mors mange symptomer var relateret til hendes menopause, men det blev der aldrig rigtig talt om – en enkelt eller to gange hørte jeg hende nævne overgangsalderen, men ellers var der kun fokus på hendes psykiatriske diagnoser. Heldigvis kom min mor i den rette behandling og de sidste 13 år af hendes liv, blev hun alkohol- og medicinfri.

Jeg har skrevet bogen Elsk din (overgangs)alder sammen med Gitte Høj, og under processen, talte vi ofte om vores mødre og deres lidelser.

Gitte fortæller i bogen om sin mor:
” Min mor begyndte at beklage sig over sit arbejde og over min far. Det kneb med overskuddet, hun trak sig socialt og gav udtryk for, at hun følte sig meget utilpas fysisk og psykisk. Jeg tror ikke, at hun følte, at nogen forstod hende, og det gjorde vi nok heller ikke. Hun rakte ikke ud efter hjælp, forsøgte at klare det selv, og desværre valgte hun flasken.”

LÆS OGSÅ: 10 ting om overgangsalderen

Vi skal bryde tavsheden

I dag er jeg ikke i tvivl om, at min mors nedtur, som startede da hun var i slut fyrrerne, kunne relateres til menopausen. Om det er den hele årsag, ved jeg ikke, men hun har uden tvivl følt en stor ensomhed i denne periode.

Både Gitte og jeg er selv midt i livet og har mærket fysiske, psykiske og eksistentielle forandringer. Vi har hver især en personlig historie med vores mødre, og det har fået os til at tænke over overgangsalderen som noget vi må stå sammen om. Vi vil ikke lide i det stille som vores mødre og deres tidligere generationer gjorde det.  Vi vil tale åbent om overgangsalderen og dele vores erfaringer.

Forhåbentlig kan vores bog være med til at bidrage til at vores og de næste generationer, kan tale åbent om de forandringer og omvæltninger, menopausen kan føre til.

Vi skal ikke dæmpe denne periode med alkohol eller piller, fordi vi pludselig føler os fremmede overfor os selv og ikke altid kan se lyset forude og de muligheder livet byder på. For selvfølgelig stopper livet ikke her – der findes mange muligheder for at dæmpe symptomerne både fysisk og psykisk.

Elsk din (overgangs)alder

Elsk din (overgang)alder af Gitte Høj & Lone Gjørtsvang, Forlaget Klim

Køb bogen hos Forlaget Klim HER (reklamelink)

 

 

 

 

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *