10 ting om overgangsalderen

Nogle kvinder oplever overgangsalderen som en plage mens andre går gennem perioden mere eller mindre problemfrit. Der er blevet sagt meget om menopausen, og de fleste frygter perioden, men husk det ikke er en sygdom, men en fase i din livscyklus.

Generne i overgangsalderen kan i stor grad forklares af østrogenmangel, men svingende produktion af progesteron bidrager også, specielt til blødningsforstyrrelser.

Her er 10 ting du bør kende om overgangsalderen:

1. Prævention

Du har ikke længere brug for prævention, når overgangsalderen er færdig. Når din overgangsalder begynder, kan dine blødninger blive meget uregelmæssige. Det er helt almindeligt at du kan springe menstruationer over, endda op til flere måneder, for så at få menstruation igen. Styrken kan også variere. For at være 100 procent sikker på at du ikke længere er fertil, skal der gå op til et år uden du har haft menstruation. Derefter kan du droppe præventionen. Er du i tvivl så tal med din læge.

2. Hedeture

Det er ikke alle kvinder der oplever at få hedeture i overgangsalderen, men de fleste kvinder vil opleve svedeture i mere eller mindre grad, især om natten. Når produktionen af østrogenet falder, bliver du mere følsom over for for temperatursvingninger. En lille temperaturstigning er nok til at kroppen vil forsøge at komme af med varmen.

Det varierer meget hvor ofte du får svedeture – nogle har måske kun en hedetur eller to, andre har 100 per døgn og bliver ved med at have det, også efter at de er fyldt 70.

3. Vægtstigning er almindeligt

Du vil opleve, at du ikke kan indtage de samme antal kalorier som du plejer pga. dit stofskifte ændrer sig og du får tab af muskelmasse.

4. Tørre slimhinder

Huden og vævene i og omkring din vagina bliver tørre, tyndere og mindre elastiske. Det kan resultere i smertefuld samleje. Tal med din gynækolog om behandlingsmuligheder. Der findes mange forskellige glidecremer på markedet og er det ikke nok, kan du få lokal hormonbehandling på recept.

5. Hormonbehandling

Kan du slet ikke klare generne og går det ud over din livskvalitet, kan du drøfte med din læge, hvorvidt hormonbehandling kan være en mulighed for dig. Dine gener skal være meget alvorlige, da hormonbehandling øger risikoen for brystkræft, blodprop, hjerte- og karsygdom, galdevejssygdomme og vækst af muskelknuder i livmoderen. Risikoen er dog ikke ens for alle kvinder. Den afhænger af din alder, livsstil, typen af hormoner og dosis.

6. Søvnproblemer og psykiske problemer 

Mange kvinder oplever at sove lettere, have problemer med at sove igennem og har svært ved at falde i søvn. De hyppige opvågninger skyldes ofte hedeture.

Angst, depression, glemsomhed og irritabilitet er også almindelige klager fra kvinder i overgangsalderen.

7. Osteoporose – knogleskørhed

Din risiko for at få osteoporose stiger med overgangsalderen pga. den dalende østrogenproduktion.  Knoglevæv er følsomt for østrogener, og i forbindelse med overgangsalderen stiger tabet af knoglevæv, så du taber 10-15 procent af den eksisterende knoglemasse i de første 10 år efter overgangsalderen.

8. Hjertesygdomme

Risiko for at du kan få en hjertesygdom stiger efter overgangsalderen på grund af det faldende østrogen niveau. Man mener, at det skyldes at østrogen har en beskyttende virkning på blodkarrene og modvirker åreforkalkning. Efter overgangsalderen stiger kvinders risiko for hjertekarsygdom, og i 65-årsalderen er den lige så høj som mændenes.

9. Din stemme kan ændres

Få kvinder oplever at stemmen ændrer sig og bliver dybere i overgangsalderen.

10. Hud og hår

Nogle kvinder oplever at blive tyndhåret og få hårvækst andre steder på kroppen og at huden kan blive grovere.

Kilde: EverydayHealth og Sundhed.dk

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Læs også: 10 ting om overgangsalderen […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *