10 personlighedstræk der indvirker på dit helbred

Det er ikke ligegyldigt om du er pessimist eller optimist, for dine personlighedstræk kan afgøre, hvorvidt du bliver syg og hvor hurtigt du kommer dig.

Vi har alle forskellige personligheder. Nogle er mere ængstelige og pessimistiske, mens andre synes at glide meget lettere hen over kriser og modgang. Flere undersøgelser peger på, at de forskellige personlighedstræk vi besidder, kan have betydning for om vi er disponeret for at få bestemte sygdomme og om vi f.eks. har en større risiko for at ende i et misbrug.

Måske kan du ud fra de her 10 personlighedstræk, genkende lidt i dig selv og fange noget i opløbet.

1. Ekstrovert

Forskere kan ikke forklare nøjagtig hvorfor personer, som er udadvendte og meget sociale, ser ud til at have et stærkere immunsystem. I en undersøgelse blev det blandt andet bekræftet, at personer der brugte mere tid sammen med andre, havde mindre risiko for at blive forkølede.

2. Narcissistisk

Narcissistiske mænd, der ofte udnytter andre og altid sætter sig selv i centrum, kan risikere at få hjerteproblemer. Forskere har fundet ud af, at det måske skyldes at de har et usædvanligt højt niveau af stressrelateret kemisk kortisol i kroppen, selv når de ikke er i stressede situationer.
Det samme er ikke tilfældet for narcissistiske kvinder.

3. Optimistisk

Er du optimist kan det øge din generelle fysiske sundhed. Og hvis du bliver syg, kan din positive indstilling hjælpe dig med at håndtere situationen, så det ikke går for meget ud over din livskvalitet. Forskning viser, at optimister kan være mere tilbøjelige til at acceptere deres sygdomme og forsøge at finde humor i vanskelige situationer.

Læs også: Sundt at føle vrede 

4. Pessimistisk

Nogle undersøgelser har vist, at personer der er vrede og ulykkelige, er mindre tilbøjelige til at tage deres medicin som de burde og at de ikke får den søvn de har brug for. Men på den anden side, har forskning også vist at hvis du plejer at forvente det værste, kan du være mere forsigtig med dit velvære og leve længere.

5. Robust

Er du nysgerrig, social og samarbejdsvillig, har du måske mere tilbøjelighed til at være aktiv og engagere dig i verden omkring dig. Det kan have indflydelse på din hjerne, som forbliver skarp, og dermed styrker din mentale sund.

6. Samvittighedsfuld

Denne egenskab er forbundet med et godt helbred og lang levetid, mest fordi du kan være god til at træffe de rigtige beslutninger. Folk med dette personlighedstræk har tendens til at spise sundere og dyrke mere motion og har mindre tendens til at ryge, være stofmisbruger og blive alkoholikere. Du har også mere styr på økonomien og du er stabil i dine relationer, hvilket alt sammen er med til at øge dit velbefindende.

7. Impulsiv

Dette personlighedstræk kan føre til mange forskellige usunde aktiviteter, herunder alkohol- og narkotikamisbrug og adfærdsmæssige afhængighed som ludomani.

Læs også: Derfor går du konstant rundt og bekymrer dig 

8. Ængstelig

Har du tendens til at være nervøs eller anspændt, er din risiko højere for at få hjertesygdomme og hjerneblødning. Højt niveau af angst kan også medføre hovedpine og migræne.

9. Stærk

En følelse af at du er i kontrol kan være godt for dit helbred. Du tager ansvar for dit eget helbred og behandling, men føler du dig udmattet til at træffe beslutninger, kan det medføre problemer.

10. Fjendtlig

Dette træk er forbundet med nogle sundhedsmæssige problemer, herunder hjertesygdomme. Forskere har fundet ud af, at personer der har et højt niveau af vrede og aggression, kan være mere tilbøjelige til at få visse typer af migræne. Andre sygdomme som kan være forbundet med disse personlighedstræk, kan være bulimi, højt blodtryk og type 2 diabetes.

Kilde: WebMD