Sundt at føle vrede

Lykke er mere end blot at have glæde og undgå smerte. Ny undersøgelse viser, at flere faktisk ønsker at kunne føle mere vrede og had. Vi finder ikke kun lykke ved at have positive følelser, men også ved at have de negative.

Vi bilder os ind, at lykke er lig med at mærke glæde, kærlighed og begejstring. Men en ny undersøgelse belyser, at hemmeligheden til lykke ligger i at være i stand til at mærke de følelser vi ønsker, også selv om de er ubehagelige.

Den tværkulturelle undersøgelse omfattede ca. 2.300 universitetsstuderende fra USA, Brasilien, Kina, Tyskland, Ghana, Israel, Polen og Singapore.

Den internationale forskergruppe spurgte deltagerne, hvilke følelser de ønskede og følte. Resultaterne blev derefter sammenlignet med, hvordan de vurderede deres overordnede lykke og livstilfredshed.

Forskerne fandt ud af, at mens deltagerne generelt ønskede at opleve mere behagelige følelser, havde de den største tilfredshed hvis de følelser, de oplevede, matchede dem de ønskede.

“Hvis du kan mærke de følelser, du vil føle, selvom de er ubehagelige, så har du det bedre,” siger chefforsker Dr Maya Tamir fra The Hebrew University of Jerusalem til BBC news.

Overraskende fandt undersøgelsen også, at 11 procent af deltagerne ønskede at føle mindre positive følelser, som kærlighed og empati, mens 10 procent af deltagerne ønskede at føle flere negative følelser, som had og vrede.

“En, der ikke føler sig vred, hvis de læser om børnemisbrug, tror måske, at de burde være mere vred, og vil derfor ønske at de kunne føle mere vrede end de rent faktisk gør,” siger Dr. Tamir.

Hun tilføjer, at en kvinde, der ønsker at forlade en voldelig partner, men ikke er i stand til at gøre det, kan være lykkeligere, hvis hun f.eks. elskede ham mindre, og altså havde færre positive følelser.

Dr. Anna Alexandrova, fra University of Cambridge mener, at forskningen udfordrer, hvordan folk tænker på lykke.

Denne undersøgelse peger på, at en lykkeforanstaltning defineres som et forhold mellem positive og negative følelser.

Undersøgelsen kaster lys på ulemperne ved, at vi alt for ofte forventer, at vi altid skal føle os lykkelige.

“I den vestlige kultur vil vi gerne føle os glade og tilfredse hele tiden og vi higer efter at blive endnu lykkeligere, og sker det ikke, kan vi hurtig få en følelse af at have fejlet, hvilket resultere, at vi overordnet bliver mere ulykkelige,” siger Dr. Anna Alexandrova.