Er du en sukkergris og indtager du dagligt det hvide pulver, så bliv her klogere på hvordan store mængder sukker gør skader på kroppen.

Jeg elsker is, chokolade og kager og kunne førhen spise uanede mængder, hvis ikke det var fordi det satte sig på sidebenene. Men sukker får ikke bare vægten til at stige, men øger blandt andet også din risiko for at få type 2-diabetes og hjertekar-sygdomme.

Det bliver en vane

Siden september sidste år har jeg smidt 7-8 kilo og det skyldes i høj grad, at jeg har undladt sukker. Jeg besluttede mig for at tage en kold tyrker og undlade sukker i kosten. I starten havde jeg det rædselsfuldt. Maven knurrede og jeg havde nærmest influenzalignende symptomer. Kroppen reagerede kraftigt på ikke at få alle de tomme kalorier, som den plejede. I sær om aften, skreg tarmene efter det stykke chokolade til min te, jeg plejede at forkæle mig selv med. Der skulle virkelig meget overtalelse og mange snakke med mig selv for ikke at falde i.

Et hurtigt kick

Sukker kaldes også for de simple kulhydrater, som giver et ‘quick fix’, fordi det får blodsukkeret til at stige hurtigt. Desværre falder blodsukkeret efterfølgende ligeså hurtigt, og hjernen reagerer så ved at vil have mere. Det kan ende med at blive en ond spiral, for når du spiser sukker giver hjernen dig en belønning. Hjernen reagerer nemlig ved at udløse signalstofferne dopamin og serotonin. De samme stoffer, som gør dig glad. Problemet er desværre, at du skal skal have mere og mere sukker for at få en virkning. Det skyldes at der opstår en form for resistens.

VIDSTE DU
– at en voksen kvinde skal have 50-55 gram sukker om dagen

Sådan skader sukker kroppen

– Du tager på i vægt
Kalorier fra sukker mætter ikke nær så meget sammenlignet med langsomme kulhydrater, og derfor bliver du ikke særlig mæt. Dertil kan de søde sager stimulere appetitten, så du får lyst til at spise mere end godt er – og resultatet. Du tager på i vægt.

–  Du øger din risiko for at få diabetes
Undersøgelser viser at selv normalvægtige og fysisk aktive også har øget risiko for at få diabetes, hvis deres kost har et højt sukkerindhold. Især sukkerholdige drikkevarer kan øge dine odds for type 2-diabetes. Det skyldes at når sukker forbliver i dit blod, reagerer din krop ved at producerer mindre af hormonet insulin, som omdanner den mad du spiser til energi.

–  Dit hjerte kan tage skade
Kommer mere end en kvartdel af dine daglige kalorier fra sukker , viser undersøgelser, at du er mere end dobbelt så tilbøjelig til at dø af hjertekar sygdomme end personer, der får mindre end halvdelen så meget. Det er ikke helt klart hvorfor, men kan skyldes at det ekstra sukker du indtager hæver dit blodtryk eller frigiver mere fedt i blodbanen. Begge dele kan føre til hjerteanfald og andre hjertekar-sygdomme.

– Du risikerer for højt blodtryk
Normalt får salt skylden for at give højt blodtryk, men nogle forskere har fundet frem til at sukker også kan hæve blodtrykket. Det skyldes at dit insulinniveau stiger og påvirker dine blodkar som bliver mindre fleksible, og at dine nyrer holder fast i vand og natrium.

Læs også: GUIDE – TAB DIG MED MINDFUL SPISNING

– Du sover dårligere
Spiser du for meget sukker i løbet af dagen, ødelægger du dit blodsukkerniveau, som ryger op og ned og det kan påvirke din nattesøvn. Om aftenen er det en rigtig dårlig idé at indtage for meget sukker, for det får blodsukkeret til at stige. Du får derved energi og får svært ved at at blive døsig. Falder du endelig i søvn, vil du højst sandsynligt vågne igen med skrigende tarme efter mere sukker, når kroppen har forbrændt det sukker du har indtaget.

– Du bliver i dårligere humør
Du bliver lettere irriteret hvis dit blodsukker er lavt og omvendt kan sukker gøre dig i godt humør. Et højt blodsukker får hjernen til at producere dopamin og serotonin, som er det stof, der kobles sammen med vores humør. Det sker kun kortvarigt, så når blodsukkeret hurtigt falder igen, falder humøret også. Flere undersøgelser har knyttet sukker og psykiske problemer. En amerikansk undersøgelse har vist, at mænd, der spiste mere end 66 gram sukker om dagen – næsten det dobbelte af det der anbefales – var 23procent mere tilbøjelige til at blive diagnosticeret med angst eller depression end mænd, der spiste 40 gram eller derunder.

– Du kommer til at ældes hurtigere
Sukker kan tilføje år til din biologiske alder. Et kromosom består af en lang streng – et dna-molekyle. Enderne af strengen kaldes telomerer. Telomerer dækker enden af ​​dine kromosomer for at beskytte dem mod skader. Jo længere de er, jo bedre. Telomer-længden kan være en biologisk markør for aldring, og forkortede telomerer går hånd i hånd med aldersrelaterede sygdomme. En undersøgelse viste, at folk der spiser meget sukker har kortere telomerer og altså i større risiko for at få flere livsstilssygdomme.

Du  kan godt undvære sukker

Jeg overlevede 14 dage uden nogen form for sukker og derefter skete der noget. Jeg oplevede at sukkertrangen forsvandt og det ikke længere var svært at lade slikskålen være. Det stykke chokolade, jeg plejede at spise, smagte mig ikke mere -.det blev pludselig kvalmt. I dag spiser jeg søde sager med måde, men behøver det ikke længere, og det er utrolig befriende ikke længere at være slave af at spise sødt.

Kilde: webmd.com og altomkost.dk

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *