At være introvert er ikke det samme som at være asocial

Det har taget mig mange år at finde frem til og acceptere, at en stor del af min personlighed er introvert. Dermed ikke sagt, at jeg ikke bryder mig om sociale aktiviteter, men det er ikke blandt mange mennesker jeg finder overskud, det gør jeg bedst i eget selskab.

Går du allerede? Jeg tror jeg har fået det spørgsmål en million gange. Da jeg var yngre, blev jeg ofte hængende til den lyse morgen, når jeg var til fest, fordi det skulle man (troede jeg), men egentlig ikke fordi jeg havde lyst. Som ældre, har jeg kommet med titusinder undskyldninger for at forlade selskabet tidligt, og ofte til stor irritation for min mand, som absolut ikke er særlig introvert.

Er det fordi selskabet keder mig eller de mennesker jeg omgås, ikke er interessante?
NEJ OVERHOVEDET IKKE – det har intet med det at gøre.

Det er udelukkende mit bæger, der hurtigt bliver fyldt og fordi jeg pludselig ikke kan rumme mere. Efter en aften med mange mennesker bliver jeg enormt træt, og det er uanset hvor meget alkohol, jeg har indtaget.

Jeg blev både bekymret og lettet

D. 11. marts 2020 blev en historisk dag. Der stod Mette Frederiksen frem og fortalte at landet lukkede ned. Jeg blev som så mange andre chokeret og bekymret for hvad der nu skulle ske og hvordan det hele skulle gå. Alligevel var der en følelse inde i mig, der mærkede en mærkelig form for lettelse.

Det var nu ’tilladt’ at gå i hi. Alle sociale aktiviteter blev mere eller mindre lukket ned. Det var nu legitimt ikke at have kalenderen booket fra morgen til aften. Det blev tid til nærvær med familien og til fordybelse. Dermed ikke sagt, at jeg var glad for ikke at kunne se mine venner, men en pause fra alt det hurlumhej, som fylder i et moderne menneskes hverdag, gjorde mig intet.

Jeg betragter mig absolut ikke som noget asocialt menneske. Jeg har mange venner og en stor social omgangskreds, som jeg holder meget af at tilbringe tid sammen med, men jeg har det altid bedst i små selskaber. Der kan jeg bedst være nærværende og det tærer ikke så meget på mine kræfter.

Hvad vil det sige at være introvert?

Psykoanalytikeren Carl Gustav Jung fremlagde i 1921 en teori om forskellige personlighedstyper. Her brugte han begreberne ekstrovert og introvert for at beskrive to forskellige persontypers indstilling til omverden.

– Den ekstroverte eller udadrettede personlighed orienterer sig udad og har brug for omgivelsernes opmærksomhed for at trives.

– Den introverte eller indadrettede personlighed orienterer sig mod sit eget indre, mens indtrykkene fra omverden er mindre vigtige.

Din krops fysiologi har en indflydelse

Måske er der en fysiologisk grund til at du enten er introvert eller ekstrovert. Et netværk af neuroner placeret i hjernestammen kaldes det retikulære aktiveringssystem (RAS) og er ansvarlig for at regulere dit ophidselsesniveau. RAS spiller en rolle i at kontrollere, hvor meget stimuli du kan kapere. Nogle mennesker har en høj tærskel og der kan gå lang tid før de bliver ophidsede, mens andre har en meget lav tærskel og hvor der ikke skal så meget stimuli til at udløse en ophidselse.

Den britiske psykolog Hans Eysenck (1916–1997) mente at introverte har et naturligt lavt ophidselsesniveau. Derfor har de en tendens til at søge aktiviteter og miljøer, hvor de kan flygte fra overdreven stimulering.

Almindelige tegn på introvert

Man kunne konkludere at være introvert og ekstrovert er to ekstreme modsætninger, men sandheden er, at fleste mennesker har både en introvert og ekstrovert side. Den ene type personlighed er ikke “bedre” end den anden. Hver type kan have fordele og ulemper afhængigt af situationen. Ved bedre at forstå din personlighed kan du dog lære, hvordan du bedre kan håndtere dine styrker og svagheder.

Jeg har klart begge sider i mig, men jeg hælder mere til at være introvert. Og selv om jeg ikke kan sætte et flueben ved alle de punkter som definerer en introvert, kan jeg nikke genkendende til mange af egenskaberne.

Er du introvert (eller delvis) kan du måske genkende følgende:

1. Du bliver drænet for energi blandt mange mennesker

Har du haft en dag, hvor du har været sammen med mange mennesker føler du dig ofte udmattet og brug for at trække stikket og være alene. En introvert bruger energi i sociale situationer i modsætning til en ekstrovert, der får energi. Det er ikke det samme som at introverte undgår sociale begivenheder helt. Mange introverte nyder faktisk at tilbringe tid sammen med andre, men foretrækker ofte mindre selskaber med nære venner, mens en ekstrovert elsker fester med det mål at møde mange nye mennesker.

2. Du kan lide dit eget selskab

Et par timer med en god bog eller film, fordybe dig i en hobby eller interesse og en tur i naturen oplader dine batterier og giver dig energi. De fleste introverte har efter en lang dag med social aktivitet sandsynligvis brug for at trække stikket og bruge tid et roligt sted for at tænke og reflektere over indtrykkene.

3. Du har en lille skare af nære venner

I stedet for at have en stor omgangskreds, som du kun kender på et overfladisk plan, foretrækker introverte at holde sig til dybe, langvarige forhold, der er præget af stor nærhed og intimitet.

4. Folk beskriver dig ofte som stille og kan have svært ved at lære dig at kende

Jeg kan bedst lide at kende folk før jeg råber op, og i store forsamlinger er jeg ikke altid den der taler mest. Det er dog blevet bedre med årene. Førhen tror jeg mange opfattede mig som enten genert eller arrogant.
Men i mange tilfælde foretrækker mennesker som er introverte at vælge deres ord med omhu og ofte er de ikke så gode til ’small talk’.

Læs også: Forstå din angst og få hjælp til at håndtere den

5. Du bliver nemt distraheret

Når introverte tilbringer tid i hektiske aktiviteter eller miljøer, kan de ende med at føle sig ufokuserede og overvældede. Med andre ord er storrumskontorer ikke altid godt, hvis du er introvert.

6. Du har stor selvindsigt

Fordi du ofte vender tingene indad, bruger du også meget tid på at undersøge dine egne oplevelser. Derfor får du en stor viden om dig selv og har ofte en stor selvindsigt.

7. Du vil helst observere

Du bryder dig ikke så meget om ’ learning by doing’, men vil helst se andre udføre en opgave, ofte gentagne gange, indtil du føler, at du kan udføre handlingen på egen hånd. Ekstroverte lærer typisk gennem prøve og fejl, mens introverte bedst lærer ved at se på.

8. Du ønsker job med stor uafhængighed

Er du introvert styrer du ikke mod en karriere med en hel del social interaktion. Du foretrækker et job, hvor du arbejder meget selvstændigt.

Kilder:
https://www.verywellmind.com/things-you-didnt-know-about-introverts-4065384
https://introvertdear.com/what-is-an-introvert-definition/
https://netdoktor.dk/fakta/sygdomme/ekstrovert-eller-introvert.htm
https://www.verywellmind.com/signs-you-are-an-introvert-2795427

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *