Tilbage til livet efter at have ligget i koma

Tilbage til livet efter at have ligget i koma

Rikke Schmidt Kjærgaard får hjertestop og dør, bliver mirakuløst genoplivet, men er i koma. I bogen Blink – da jeg mistede livet og lærte at leve, fortæller hun om sin lange seje kamp tilbage til livet.

Det gjorde et stort et stort indtryk på mig at læse denne bog for jeg læste den kort efter, at min svigermor forulykkede og blev indlagt i koma. Heldigvis er hun sidenhen vågnet og er i gang med genoptræning, men det var hårdt som pårørende at se hende ligge der fuldstændig ukendelig i respirator og med slanger overalt. Det blev for mig derfor endnu mere en øjenåbner og livsbekræftende at læse Rikke Schmidt Kjærgaard historie, om hendes vej tilbage til livet efter et langt og slidsomt sygdomsforløb.

I koma, men jeg lever

Rikke er 38 år og har lige holdt nytår sammen med familie og venner. Dagen efter går de en tur, men Rikke kan ikke holde trit og sakker bagud. Hun undskylder med, at hun nok bare er træt efter en god aften. Hun går hjem og lægger sig, men feberen stiger og to dage efter får hun hjertestop. Det lykkedes at genoplive hende og hun bliver indlagt i koma på intensiv. Alt går så stærkt og ingen ved, hvad hun fejler. Værst er det for hendes tre børn og mand, som er fuldstændig i chok og ikke viger fra hendes side.

Læs også: JEG ER F*CKING HOT GØR DIG KLOGERE PÅ OVERGANGSALDEREN

Rikke har fået en aggressiv bakteriel meningitis og da hun vågner, er hun fanget i sin egen krop. Hun kan spagt høre hvad der bliver snakket om over hendes sengeleje, men hun er ude i stand til at kommunikere. Hun vil så gerne fortælle, at hun ikke er hjernedød, men kan høre, se og forstå. Først da hendes mand ser at hun blinker, sker der noget. En sygeplejerske spørger efterfølgende om hun kan blinke en gang for nej og to gange for ja – og derefter starter en lang sej kamp til rigtig at vågne op igen og at kunne kommunikere.

Hård genoptræning efter koma

Har du ligget med høj feber eller måske været opereret, ved du hvor hårdt det er at komme i omdrejninger igen. Kun de færreste kan sætte sig ind i, hvad det kræver af kræfter til at genoptræne kroppen og hukommelsen efter at have ligget i koma. Rikkes historie vidner om en fantastisk vilje og stædighed til at vende tilbage til livet igen.

Hendes families støtte og opmuntring spiller en stor rolle i hendes genoptræningsforløb. På et tidspunkt er hun på hjemmebesøg og hendes yngste søn Gustav vil så gerne have hende med op i klassen og fortælle om hendes sygdom. Hun kæmper sig op ad trapperne til klasseværelset, hvor hun foran målløse elever fortæller om, hvor syg hun har været. Råt for usødet, de går i femte klasse, spørger de ind til hendes sygdom, hendes manglende fingre som faldt af pga. dårligt blodomløb, og hvorfor hun er så tynd. Rikke er stolt over at hun gjorde det, men også glad for at hendes søn havde tillid til at hun kunne klare det på daværende tidspunkt. Oplevelsen giver Rikke mening og hun føler sig værdsat, selv om det er hårdt at blive konfronteret med, at hun nu ikke er den gamle Rikke længere.

Livsbekræftende og tankevækkende

Rikke bliver udskrevet og fortsætter sin genoptræning ambulant, men der går en rum tid inden hun kan genopstarte sit forskerjob. Det gør hun på et tidspunkt, men vælger efterfølgende at droppe jobbet for at blive iværksætter.

Blink – Da jeg mistede livet og lærte at leve af Rikke Schmidt Kjærgaard. Politikens Forlag, 258 sider, 250 kr.

Som pårørende til en patient i koma, kan man ikke lade være med at spørge sig selv om, hvor meget de forstår. Kan de høre hvad man siger og har de overhovedet nogen fornemmelse af hvad der foregår omkring dem? Svaret er ja – ifølge Rikke. Hun kan huske brudstykker fra tiden hvor hun lå i koma og beskriver, hvordan hun svævede mellem at være vågen og have hallucinationer. Hun havde det meste af tiden en klar fornemmelse af at der var nogen hos hende.

Jeg blev meget rørt af at læse om den håbløshed og angst hun oplevede da hun var i koma og ikke kunne udtrykke sig. Det må have været et sandt mareridt.

Bogen er dybt inspirerende og jeg kunne ikke undgå at klemme en tåre i ny og næ. Rikke Schmidt Kjærgaard er en fantastisk inspirator og hendes historie er så livsbekræftende at læse. Tænk at komme derud, hvor alt synes opgivet og så alligevel vende tilbage og få et nyt liv.

En vigtigt bog – ikke kun for alle pårørende, men i særdeleshed også for det personale som har at gøre med patienter i koma.

Jeg har modteget bogen som et anmeldereksemplar fra Politikens Forlag