World sleep day

Derfor skal afbrudt søvn tages alvorligt

Afbrudt søvn fordi du skal op og tisse, kan ødelægge din dag og på sigt forringe din livskvalitet. Læs her om Nykturi og find ud af hvad du kan gøre ved det.

Halvdelen af alle danskere over 50 år – det vil sige mere end en million danskere skal op og tisse om natten. Nykturi er det latinske udtryk for problemet og er omtrent lige udbredt blandt mænd og kvinder.

Afbrudt søvn kan gå ud over helbredet

Får du en afbrudt søvn nat efter nat kan det få alvorlige konsekvenser for dit liv og hverdag. Du bliver træt, husker dårligere og bliver lettere irriteret. Charlotte Graugaard-Jensen, afdelingslæge på Urinvejskirurgisk Afdeling på Skejby Universitetshospital advarer om de alvorlige konsekvenser den afbrudte søvn kan have. Eksempelvis kan der være sammenhæng mellem søvnforstyrrelser og sygdomme som diabetes, forhøjet blodtryk og hjerte-karsygdomme.

”Natlig vandladning er et stort problem, som folk ikke tager alvorligt nok, selvom det påvirker deres liv og helbred i meget høj grad,” siger hun og tilføjer:

”Rigtig mange kommer ind på vores klinik og fortæller, at de er uoplagte og har svært ved at koncentrere sig på arbejdet. De er plaget af at skulle forlade sengen en eller flere gange hver nat for at tisse, og de har ofte svært ved at falde i søvn igen, fortæller Charlotte Graugaard-Jensen.

Få gjort noget ved din afbrudte søvn

Fredag den 15 marts er World Sleep Day, som er en årlig begivenhed med fokus på at øge bevidstheden om vigtigheden af sund søvn.

Læs mere her 

”Det kan være en god ide at sætte et kryds i kalenderen, og få inspiration til hvordan du kan optimere din søvn. Sover du koldt nok, har du tilstrækkelig ro omkring dig, og har du styr på, hvor meget væske du drikker inden sengetid? Vores søvn er mindst lige så vigtig som alle de andre ting, vi gør for at have det godt, siger Charlotte Graugaard-Jensen.

Læs også: 6 FORDELE VED AT SOVE PÅ VENSTRE SIDE

Udover dårlige vaner kan nattetisseri skyldes forhold som en formindsket eller overaktiv blære, en forstørret prostata hos mænd, og som følge deraf dårlig blæretømning, eller en for stor produktion af urin. I mange tilfælde kan problemet afhjælpes med medicin eller ved en operation. Derfor anbefaler Charlotte Graugaard-Jensen, at du taler med din læge, hvis problemet fortsætter.

Fakta:

Hvad betyder nykturi for helbredet?

– Nykturi er den hyppigste årsag til afbrudt nattesøvn
– Forstyrrelser af nattesøvnen kan føre til nedsat livskvalitet i form af træthed og nedtrykthed
– Træthed kan føre til koncentrationsproblemer og øge risikoen for ulykker
– Søvnforstyrrelser kan også give dårligere helbred ved at påvirke fx blodsukkerbalance og immunforsvar
– I grelle tilfælde kan søvnforstyrrelser have en sammenhæng meddiabetes og hjertekarsygdomme
– Hos ældre er nykturi en væsentlig risiko i forhold til faldulykker

Det kan du gøre:

– Begræns væskeindtag efter kl 18
– Fysisk aktivitet kan forbedre søvnen – undgå dog at motionere lige inden sengetid
– Overvej om stress eller uro spiller en rolle

Behandling af nykturi:

Der er forskellige muligheder for at behandle nykturi. Det første skridt er at finde årsagen. Herefter kan behandlingen bestå af alt fra livsstilsændringer til blandt andet blæretræning og forskellige former for medicin.

Kilder: Netdoktor.dk, Sundhed.dk, Rigshospitalet.dk, Vidensraad.dk, overlæge Mette Hornum Bing, afdelingslæge Charlotte Graugaard-Jensen, m.fl.