6 fordele ved at sove på venstre side

Vi ved at der er mange sundhedsmæssige fordele ved at få en god nattesøvn, men den måde du ligger på, kan også have indflydelse på dit helbred.

Forskellige sovestillinger kan give dig smerter i blandt andet nakke og ryg, men der er også sovestillinger, som gavner dit helbred. Ifølge sundhedsekspert, kiropraktor og specialist i ayurveda, Dr. John Douillard får du mange sundhedsmæssige fordele ved at sove på venstre side.

Mange af os har svært ved at få nok søvn, og der forskes meget i problemer med at falde i søvn og urolig- og afbrudt søvn, men søvnforskere har endnu ikke forsket meget i sovepositioner. Det har derimod det oldgamle Indiske system for naturlig og holistisk medicin og helbredelse, ayurveda.

Ifølge ayurveda er det ikke ligegyldigt hvilken soveposition du indtager – der kan det gøre en overraskende stor forskel for dit helbred, hvis du ligger på din venstre side.

6 grunde til at du skal sove på venstre side:

1. Det styrker lymfesystemet
Sover du på venstre side, har du ifølge ayurvedisk tankegang, bedre mulighed for at filtrere lymfevæske og affald via lymfeknuderne, da venstre side af kroppen er den dominerende lymfeside.

Vestlige studier har også vist, at det kan hjælpe kroppen med at fjerne affaldsstoffer fra hjernen i modsætning til hvis du sover på højre side, som kan mindske lymfesystemets effektivitet.

2. Det kan forbedre fordøjelsen
Når det kommer til fordøjelsen, kan det gavne din fordøjelse pga. tyngdekraften, hvis du sover på venstre side. Maden har lettere ved at bevæge sig rundt i systemet, og mavesækken og bugspytkirtlen hænger mere naturligt (vores mavesæk er placeret i venstre side af kroppen), og kan derved lettere fremme fordøjelsesprocesserne.

3. Det er godt for dit hjerte
Læger har længe anbefalet, at gravide sover på venstre side for at forbedre blodcirkulationen til hjertet. Men selv om du ikke er gravid eller er kvinde kan du med fordel sove på venstre side, fordi tyngdekraften sørger for at blodcirkulationen og hjertets evne til at pumpe blodet rundt, kommer til at fungerer bedre.

4. Det er ideelt for gravide kvinder
Gravide kvinder bør sove på venstre side, fordi det ikke kun forbedrer cirkulationen, men også letter trykket på ryggen, holder livmoderen fra at klemme leveren og øger blodgennemstrømningen til livmoderen, nyrerne og fosteret.

5. Det reducerer halsbrand
En undersøgelse offentliggjort i The Journal of Clinical Gastroenterology viser, at sover du på venstre side reducerer du mavesyre-reflux i form af sure opstød eller halsbrand. Igen er det pga. at mavesækken er placeret i venstre side. Så kæmper du med halsbrand efter du har spist, så prøv at tage 10 minutter på din venstre side.

6. Det lindrer rygsmerter
Lider du af kroniske rygsmerter, kan du få gavn af at ligge på venstre side, fordi det letter presset på rygsøjlen. Du får en følelse af at slappe mere af, hvilket kan medføre en bedre nattesøvn.

En god nattesøvn er vigtigt for dit helbred og selv om der stadig forskes i søvnstillinger, er det da værd at prøve at sove på venstre side – det kan jo være at du derved får et bedre helbred.