Mindfulness kan reducere dit alkoholforbrug

Tager du et glas vin efter en stressende dag for at få ro på, kan du ved hjælp af mindfulness lære at kontrollere din lyst til at drikke.

Ernæringseksperten Christian Bitz har i en artikel i Berlingske fortalt hvordan han i en periode havde svært ved at nøjes med et glas vin eller to, hvis han først havde åbnet en flaske. Christian Bitz kalder det en form for misbrug, når det begynder at blive en vane at drikke. Også selv om det bare er lidt, og at man synes, man uden problemer sagtens kan undvære det. Christian Bitz tvang sig selv til at stoppe op og sætte regler for sig selv og fik også styr på sit forbrug.

Desværre er det ikke altid nok at lave regler for sig selv. Har du for vane at drikke et glas vin for at få ro på og bliver dette glas hurtigt til flere, ja så kan det være at der skal andre midler til før du kan stoppe.

Et nyt studie fra University College London har vist, at 11 minutters mindfulness dagligt, kan få dig til at modstå fristelsen for at drikke mere end du måske i virkeligheden har lyst til.

Mindfulness gør dig opmærksom

Mindfulness lærer dig at være i nuet og gøre dig opmærksom på dine følelser og lytte til din krops behov uden altid at handle på lysten, og det kan bremse dig i ikke at drikke endnu et glas eller tømme flasken. I hvert fald viser studiet, at deltagerne reducerede deres forbrug af alkohol med en tredjedel.

”Brugen af mindfulness kan øge folks bevidsthed om at handle kun på refleks, når lysten kommer. Mindfulness teknikken fokuserer på en erkendelse af trangen i det øjeblik den materialiserer sig i bevidstheden (erkendelse af at det kun er et forbigående fænomen) og derefter acceptere og tolerere følelsen, men lad være med at handle på den,” fortæller Dr Sunjeev Kamboj fra UCL’s klinik for psykofarmakologi og forfatter til studiet.

Forskerne brugte 68 personer som skulle drikke mindst 14/21 genstande om ugen, og som alle brugte alkohol til at dulme stress, anspændthed og til at føle sig mere lykkelig.

Under forsøget drak de gennemsnitligt 26 genstande (2,5 flasker vin/ 11 halve liter fadøl) om ugen.

Men efter at halvdelen af gruppen havde praktiseret mindfulness teknikken blev dette reduceret med gennemsnitligt 9,3 genstande.

Den anden halvdel af gruppen fik i stedet afslapningstekniker som skulle gøre dem i stand til at modstå fristelsen, men her reducerede de ikke alkoholindtaget nævneværdigt.

Dr. Kamboj udtaler at med nogle simple mindfulness øvelser 15 minutter om dagen, er man i stand til at nedsætte indtaget relativt hurtigt.

Studiet var foregik så ingen af deltagerne vidste nøjagtigt, hvad målet med undersøgelsen var. De fik heller ikke fortalt at de blev undervist i mindfulness, for ikke at forlede dem.

”Mange tror at mindfulness er en tidskrævende proces, men selv lidt træning kan give en mærkbar effekt,” siger medforfatter Damla Irez fra UCL.

Resultatet af studiet har gjort forskerne forhåbningsfulde om at mindfulness kan hjælpe med at begrænse alkoholindtaget før alvorligere problemer sætter ind. Og de håber at yderligere studier bekræfter dem i, at mindfulness kan være et yderst vigtigt værktøj i at begrænse alkoholindtaget også i relation til andre former for misbrug.

Har du svært ved at holde dig til de alkoholråd som Sundhedsstyrelsen anbefaler, som lyder at kvinder kun bør drikke op til syv genstande om ugen, og at mænd skal holde sig under 14 genstande om ugen, kan du jo prøve at praktisere mindfulness.