Ældre med høretab har større risiko for at udvikle demens

De fleste ældre mister lidt af hørelsen, men nu viser en ny undersøgelse at høretab som ældre kan øge risikoen for tilbagegang af kognitive evner og være medvirkende til at udvikle demens.

Det viser en ny meta-analyse, der netop er blevet offentliggjort af JAMA Otolaryngology – Head and Neck Surgery.

Ældre der udvikler høretab, er mere tilbøjelige til at opleve større tilbagegang i kognitive funktioner og udvikle demens end ældre uden høreproblemer. Forskerne undersøgte data fra 36 undersøgelser, hvor mere end 20.000 mennesker havde gennemgået både kognitive evalueringer og høretest. De med aldersrelateret hørenedsættelse havde større tendens til at have kognitive vanskeligheder eller have en demens diagnose.

Læs også: 4 gode råd til at styrke din hukommelse 

Undersøgelsen fandt en lille, men statistisk sammenhæng mellem høretab og en række specifikke kognitive evner. Herunder problemer med at huske, koncentrere sig, bevare overblikket og visuospatial evne (hvordan man genkender former og størrelser og bedømmer afstanden mellem to objekter). Forbindelsen mellem hørenedsættelse og svagere kognitive færdigheder var stadig stærk, selv efter at der var taget højde for risikofaktorer som højt blodtryk og rygning.

Usikkerhed om høretab er direkte risikofaktor for demens

Det er endnu uvist, hvordan høretab kan være relateret til kognitiv tilbagegang og demens. Forskerne mener at forbindelsen kan skyldes, at hvis du har høretab, skal du bruge mange ressourcer på at opfatte hvad folk siger. Det kan gå ud over dit mentale overskud til andre kognitive processer som det at huske. Der kan også være en indirekte forbindelse. F.eks. kan høretab føre til større social isolation, hvilket kan øge risikoen for kognitive vanskeligheder.

Nationalt videncenter for demens skriver på deres hjemmeside at hørenedsættelse kan være en tidlig biologisk markør for, at Alzheimers sygdom er under opsejling. Hypotesen støttes af, at obduktionsstudier af patienter med Alzheimers sygdom har vist degeneration i de dele af nervesystemet, der er involveret i hørelsen.