Kend dit sukkerstofskifte og tab dig

Skal du passe på med fedtet eller skal du hellere holde igen med kulhydraterne? Ved at kende dit sukkerstofskifte, kan du få succes med dit vægttab.

Har du flere gange prøvet at tabe dig uden vægten har flyttet sig? Måske har du holdt igen med ikke at spise for meget fedt eller du har fulgt en kur hvor du helt skulle undlade kulhydrater som sukker, pasta og brød. Men på trods af, du fulgte kuren til punkt og prikke, blev vægttabet en skuffelse.

Gennem årene har der været mange teorier om, hvorvidt det er en fedtfattig eller en kulhydratfattig diæt som er mest effektiv, og forskerne er stadig uenige om hvilken diæt, der giver det bedste resultat.

Men ifølge en ny bog Spis dig slank efter dit blodsukker, er mysteriet løst. Begge strategier virker – for forskellige mennesker. Om du skal skære ned for det ene eller det andet, afhænger nemlig af, hvilken type sukkerstofskifte du har – din evne til at omsætte kulhydrater ved hjælp af stofskiftehormonet insulin.

LÆS OGSÅ: SÅDAN FÅR DU BUGT MED IRRITABEL TARM

Blodsukkeret er nøglen

Efter mange års forskning og behandling af overvægtige står det klart, at én kur ikke er effektiv for alle, ikke engang Verdens Bedste Kur. For nogle virker det bedst at skære ned på fedtet, for andre at skære ned på mængden af kulhydrater og spise færre fødevarer med højt glykæmisk indeks (kulhydraternes evne til at hæve blodsukkeret), og for andre er det mest effektivt at øge proteinmængden.
Om du skal spise det ene eller det andet afhænger af om du er type A, B eller C.

TYPE A (normalt blodsukker)
Kulhydraternes type betyder kun lidt og det gør ikke den store forskel for din vægt, om du spiser den ene eller den anden type kulhydrater.

TYPE B (forhøjet blodsukker)
Hører du til denne type, begynder du hurtigt at tage på, hvis du spiser for mange højglykæmiske kulhydrater, hvorimod du helt uden at tælle kalorier kan fortsætte med at tabe dig ved at spise de rigtige kulhydrater.

TYPE C (diabetesblodsukker)
Har du diabetesblodsukker taber du dig bedst ved at skære ned for kulhydraterne og spise forholdsvis fed mad.

I bogen får du en grundig beskrivelse af de tre typer, så du kan finde din type og komme i gang med at spise den rigtige kost og få et varigt vægttab. Ofte skal der kun lidt til og du vil få et fantastisk resultat. Du får også 51 lækre opskrifter til de tre typer, som alle er illustrerede med flotte billeder.

Det er professor og overlæge Arne Astrup og ernæringsekspert Christian Bitz, der er forfattere til bogen.

Spis dig slank efter dit blodsukker af Arne Astrup og Christian Bitz, Politikens forlag, 200 sider, 270 kr. Udkommer d. 26. september