Derfor er æbler verdens bedste frugt

Lige siden Adam og Eva har æblet været en del af vores hverdag og lige nu bugner det med æbler. Læs her om æblernes egenskaber og få min yndlingsopskrift på Tarte tatin.

Æbler er blevet anvendt i Danmark i flere tusinde år. Man har fundet æblekerner og forkullede æbler i grave fra både sten- og bronzealderen. De første æbler i Danmark var vildæbler, men vores forfædre har formodentligt ikke plukket og spist æblerne direkte fra træerne, for datidens æbler var alt for sure.

Æbler er vitaminbomber

Et æble om dagen holder doktoren væk er nok mere et ordsprog end det er videnskabeligt bevist, men der er en god grund til at huske dit daglige æble. Æbler indeholder nemlig vitaminerne C, E, K, B1, B2, B6, der hjælper immunforsvaret. Desuden er de rig på mineraler som kalium, jod og zink, der er vigtige for stofskiftet, nervesystemet og musklerne. Æbler indeholder også kulhydratet pektin, der sænker kolesteroltallet og øger mængden af gode tarmbakterier, som opretholder en god fordøjelse.

Sådan opbevarer du dine æbler

Har du mange æbler i haven er det rart at kunne gemme dem. Ifølge havselskabet.dk bør du plukke frugterne og lægge dem forsigtigt i en ren kasse. Det er vigtigt der ikke er huller og andre skader på æblerne. Fjern jævnligt de syge æbler. Æblerne anbringes så køligt som muligt for eksempel i en carport eller kælder. Vil du bevare sprødheden i æblerne, kan det blive nødvendigt at tilføre vand ind imellem.

Populære æblesorter:

– Rød Aroma – godt spise- og madæble, som har en god og syrlig – sød smag.

– Gala Must – sprødt, sødt og saftigt med lavt syreindhold.

– Elstar – en af de bedste spiseæbler, men egner sig også til madlavning – har en kraftig krydret og syrlig-sød smag.

– Rød Ingrid Marie – saftigt spiseæble med en frisk og syrlig smag.

– Cox Orange – en dejlig sødlig og aromatisk smag.

– Belle de Boskoop – verdens bedste madæble, som bliver mørt uden at koge ud. Smagen er syrlig og frisk med kraftig aroma.

– Pigeon – også kaldet juleæble har en krydret og nøddeagtig smag.

Kilde: saeson-web.dk

Min yndlingsæblekage

Selv om jeg skriver om sundhed, skal det ikke være en hemmelighed at jeg elsker søde sager, og denne franske æbletærte kan i den grad tilfredsstille min søde tand. Den vækker også altid glæde hos gæsterne.

Den franske æbletærte Tarte tatin har en sjov historie og blev til ved et tilfælde. Fra slutningen af 1800 århundrede boede Tatin-søstrene Caroline og Stephanie i byen Lamotte Beuvron, og havde netop overtaget familiens travle hotel. I jagtsæsonen var det blevet en tradition, at jægerne besøgte Tatins hotel for at spise den berømte “Tarte des Demoiselles Tatin” med æbler og butterdej.

En søndag kom et hold jægere ind i restauranten og bestilte tærten. Caroline fik hurtigt skrællet æbler, kastede dem i en form med smør og sukker og satte dem i ovnen. Hun glemte alt om tærten og da duften af karamelliserede æbler spredte sig, var det for sent. Tærten var brændt på.

Da det var for sendt at tække tærten tilbage vendte hun den på hovedet lige før servering og serverede herefter den dampende varme tærte for jægerne. Den følgende søndag var hotellet fyldt til bristepunktet, da rygterne om den delikate og velsmagende tærte havde spredt sig over hele byen.

Tarte tatin – karamelliseret æbletærte

60 g smør
100 g flormelis
8 syrlige spiseæbler
250 g butterdej – (jeg plejer at bruge en færdiglavet dej) – du kan selvfølgelig også lave den selv.

Brug en dyb tærtedej eller pande, der både kan tåle at komme på komfuret og i ovnen. Smelt smørret, tilsæt sukkeret, og lad blandingen karamelliseret på komfuret. Skræl æblerne, skær dem i halve, og fjern kernehuset.

Dup æblerne grundigt tørre, og placer dem tæt i et cirkelmønster ovenpå karamellen, evt. på hørkant. Drys med sukker.

Bag æblerne i ovnen i 20 minutter ved 180 grader. Tag formen ud af ovnen, læg butterdejen over, og bag tærten yderligere i 20 minutter. Vend tærten ud på et fad, mens den stadig er varm.

Opskriften er fra bogen Bistro – traditionel fransk mad af Stéphane Reynaud, forlaget Lindhardt og Ringhof, 488 sider, 299,95 kr.