Brystkræftramte har svært ved at tale om døden

Det er lettest at tale om de praktiske ting og sværest at få sat ord på følelser og tanker om døden, viser en ny undersøgelse blandt brystkræftramte.

For fem år siden fik jeg konstateret brystkræft. Min brystkræft blev opdaget i et tidligt stadie, så jeg undgik at skulle i kemoterapi og have strålebehandling, men jeg fik foretaget fem operationer med fjernelse af brystet og rekonstruktion. I hele forløbet havde jeg god støtte af familie og venner, men jeg oplevede også, at det var svært at tale om min angst for at få tilbagefald og for at dø. Jeg ville så nødigt gøre mine nærmeste bekymrede. Det var derfor nemmest at tale om de praktiske ting, som eksempelvis; hvornår jeg kunne komme tilbage på job, hvordan vi klarede det økonomisk med min sygemelding og praktiske forhold omkring børnene.

Jeg er ikke den eneste, der synes det er svært at tale om ’de tunge emner’. En ny spørgeskemaundersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse har gennemført blandt 190 brystkræftpatienter, viser, at mange oplever svære udfordringer ved det at skulle tale om deres sygdom og de livsvilkår, der følger med. Både i forhold til familien, vennerne eller kollegerne.

Vigtigt at tale om det, der gør ondt

Psykolog Gitte Bowman Bak fra Kræftens Bekæmpelse fortæller, at det er vigtigt at både patienter og pårørende taler sammen om sygdommen – også selvom det gør ondt.

Det siger hun på baggrund af, at hver anden brystkræftpatient har oplevet, at det er svært at tale om psykologiske og følelsesmæssige reaktioner og at tale om døden. Nogle patienter er bange for at gøre deres pårørende kede af det, andre føler, at omgivelserne ikke rigtig kan sætte sig ind i deres situation. Selvom størstedelen af de adspurgte brystkræftpatienter svarer, at de ikke synes, at det er tabubelagt at tale om sygdommen, så beskriver flere, at de oplever, at andre er berøringsangste eller usikre på, hvad de skal og må sige.

”Vi skal have modet til at tage de svære samtaler, også dem, som handler om det værst tænkelige. For tanken om, at det ikke kommer til at gå, fylder i perioder rigtigt meget hos de kræftramte og hos de pårørende. Men ofte sidder parterne og føler sig alene med tankerne, fordi de hver især er bange for at gøre deres omgivelser kede af det og bange,” siger Gitte Bowman Bak.

Samtalegrupper hjælper

For de fleste brystkræftramte er det en stor støtte at tale med andre, som også har sygdommen. Hele 70 procent af deltagerne fandt det lettere at tale frit i samtalegrupper, hvor de ikke behøvede at være bange for at gøre nogen kede af det.

Gitte Bowman Bak opfordrer til, at du som brystkræftramt opsøger et af Kræftens Bekæmpelse 40 rådgivningssteder landet over og hører mere om mulighederne for at komme med i en samtalegruppe, eller du får gode råd til, hvordan de svære samtaler takles derhjemme.

Lyserød Lørdag fejrer 10-års jubilæum

7. oktober kan du landet over opleve ’Lyserød Lørdag’.

Lyserød Lørdag en vigtig del af Støt Brysterne, fordi aktiviteten handler om fællesskab, sammenhold og indsamling.

I 2016 deltog mere end 170 byer, næsten 2.200 frivillige, flere storcentre og mange erhvervsdrivende. I alt blev der indsamlet 4,1 mio. kr. til brystkræftsagen. I år vil der være ekstra mange aktiviteter i forbindelse med fejringen af Lyserød Lørdag’s 10-års jubilæum.

Om spørgeskemaundersøgelsen i Kræftens Bekæmpelses brugerpanel

Har du oplevet, at det har været svært at tale med dine nærmeste om et eller flere af de nedenstående emner?

  • 51 % synes, at det har været svært at tale om de psykologiske og følelsesmæssige reaktioner på kræftsygdommen.
  • 51 % synes, at det har været svært at tale om tanker om døden.
  • 39 % synes, at har været svært at tale om senfølger.
  • 37 % synes, at det har været svært at tale om seksuelle problemstillinger.
  • 18 % synes, at det har været svært at tale om sit forhold til børn, familie eller andre nære relationer.

Har du oplevet, at det er svært for dig at tale om din sygdom med …?

  • 47 % svarer, at de i høj eller nogen grad har oplevet, at det var svært at tale med deres børn.
  • 35 % svarer, at det i høj eller i nogen grad har været svært at tale med andre i deres nærmeste familie.
  • 33 % svarer, at det i høj eller i nogen grad har været svært at tale med deres ægtefælle eller partner.

Har du oplevet, at nogen af de følgende personer har haft svært ved at tale med dig om din sygdom?

  • 39 % har oplevet at den nærmeste familie har haft svært ved at tale om sygdommen.
  • 39 % har oplevet, at deres børn havde svært ved at tale med dem om sygdommen.
  • 32 % har oplevet, at partneren havde svært ved at tale om sygdommen.
  • 24 % har oplevet tætte venner, som har haft svært ved at tale om sygdommen.

Fakta

Kræftens Bekæmpelses Støt Brysterne kampagne er i gang. Sammen med danskerne støtter kampagnen op om Kræftens Bekæmpelses arbejde med forskning, forebyggelse og patientstøtte inden for brystkræft. For selvom flere og flere overlever brystkræft, så er det fortsat den mest udbredte kræftform blandt danske kvinder.

“Vi arbejder målrettet for at tilbyde støtte til patienter og pårørende – fra diagnosen gives, gennem behandlingen og i perioden efter behandling. Det er blot én af de vigtige aktiviteter, man støtter, når man for eksempel støtter ved at købe vores Støt Brysterne-armbånd,” siger Lotte Rask, der er kampagneleder for Støt Brysterne.

Årets Støt Brysterne-armbånd er sammensat af perler i prikker og streger, så de i morsekode viser ordene kæmp, håb og lev – i tråd med kampagnens fokus på dialog