Sådan kender du forskel på tristhed og depression

Spekulerer du nogensinde på om din glædesløshed bare er en almindelig reaktion på livet eller om du i virkeligheden er på vej til at få en depression? Lær her om forskellen, og find ud af om du har brug for professionel hjælp.

Vi har alle perioder med sorger og kriser – det er bare en del af livet. Tristhed er en normal og sund reaktion på modgang, og de fleste oplever at komme ovenpå igen efter en rum tid. Men har du en depression kan du ikke altid selv bearbejde dine følelser for uanset hvad du gør, fortsætter dine depressionssymptomer. Depression er ikke bare et spørgsmål om at føle sig trist; det er en sygdom, der behøver behandling.

Der kan være mange årsager til tristhed – en skilsmisse, fyring, dødsfald blandt familie og venner, økonomiske problemer eller andre stresspåvirkninger. Det kan være vanskeligt at håndtere lige nu og her, men over tid vil de fleste af os acceptere modgangen, bearbejde den og lære at acceptere situationen, så følelsen af ​​tristhed formindskes.

Ifølge Dr. Pat F. Bass fra Louisiana State University er depressionssymptomer forskellige fra tristhed fordi de varer ved længere og ofte er meget mere alvorlige. Der kan udover de følelsesmæssige reaktioner forekomme fysiske symptomer, og depressionen kan begynde at forstyrre alle aspekter af dit liv.

Depression: De følelsesmæssige symptomer omfatter:

– Altid følelse af tristhed

– Konstant negative tanker som du ikke kan stoppe eller kontrollere

– Følelse af håbløshed, skyld eller værdiløshed som person

– At være ekstremt irritabel

– Tanker om selvmord

– Problemer med at koncentrere sig, huske eller tænke

– Angst

– At finde glæde i noget – f.eks. ting der førhen gjorde dig glad

– Græder meget

Depression: De fysiske symptomer omfatter:

– Søvnproblemer, enten sover du for meget eller for lidt

– Spiseproblemer, ingen appetit eller overspisning

– Vægtsvingning, enten taber du dig eller tager på

– Hævelse og smerter i dine led og muskler

– Hyppig hovedpine

– Følelse af udmattelse og manglende energi, selv når du sover meget

–  mavesmerter eller problemer med fordøjelsen, der ikke bliver bedre med behandling

Depression: Sådan kan symptomerne variere

Symptomer på depression kan være forskellige for mænd og kvinder, gamle og unge, og selv fra person til person, så hvis du ikke har alle af de nævnte symptomer betyder det ikke, at du ikke er deprimeret. Symptomerne kan være svære eller relativt små. Det vigtige er, hvor ofte du oplever dem.

Enhver kombination af symptomerne skal være til stede i mindst to uger og næsten hver dag, før de kan betragtes som depressionssymptomer.

Depression: Få hjælp

Depression er alvorlig. Personer med depressioner kan have en ubalance af kemikalier i hjernen, hvilket  gør at de ikke selv kan håndtere symptomerne, så de får det bedre. Det er derfor vigtigt at kende depressionssymptomerne og få hjælp, især hvis du har suicidale tanker. Men selv uden selvmordstanker bør du kontakte din læge og få hjælp.

Depression kan behandles med medicin, psykoterapi eller begge dele, men du skal starte med at bede om hjælp.