12 veje til bedre søvn

Vågner du med tunge øjenlåg, fordi du har vendt og drejet dig i sengen den halve nat, så få her nogle gode råd til en bedre søvn. En god søvn betyder nemlig ikke kun, at du får mere energi til at klare dagen – det giver på sigt også et bedre helbred.

Jeg sover når jeg bliver gammel, var nærmest et slogan, da jeg var yngre. Nu hvor jeg er blevet ældre, holder det ikke længere for søvnen har pludselig fået en anden betydning. Førhen kunne jeg næsten klare mig i flere dage med ganske lidt søvn. I dag bliver alting uoverskueligt, hvis jeg ikke sover nok.

De fleste mennesker skal have omkring syv til otte times søvn hver dag for at blive klar til dagens strabadser. Men langt de fleste nøjes med mindre og ofte skyldes det ikke modvilje, men fordi de har for mange ting at tænke på, har for travlt på jobbet eller har en krise i livet.

Søvn skal tages seriøst, så prøv disse 12 råd til en bedre søvn:

1. Få et regelmæssigt søvnmønster; stå op og gå i seng på samme tid hver dag, også når du har ferie.

2. Lav et hyggeligt soveværelsemiljø. Brug eventuelt mørklægningsgardiner, så der er helt mørkt og sørg for at soveværelset er køligt. Og hold al elektronik væk fra soveværelset og sluk din telefon, når du skal sove.

3. Brug kun din seng til sex og til at sove. Lad være med at ligge i din seng med computeren og svare mails, arbejde, lave lektier, se tv eller andet.

4. Har du brug for en lur midt på dagen, så begræns det til 30 minutter og sov ikke efter kl. 15.

5. Lad være med at drikke alkohol lige inden du skal sove. Alkohol kan dog hjælpe dig med at falde i søvn, men kan til gengæld forstyrre din søvn senere på natten.

6. Drop koffeinen. Det tager cirka fem timer for kroppen at forbrænde halvdelen af ​​den koffein, du indtager fra kaffe, te og cola.

7. Hold al bekymring væk fra sengen. Har du mange bekymringer, så skriv dem ned, og fortæl dig selv at du får det afklaret i morgen. Prøv også at ændre de negative tanker til noget positivt – tænk på noget du føler dig taknemmelig for.

8. Sørg for at få nogle beroligende rutiner før sengetid. Tag et varmt bad og tilsæt nogle æteriske olier. Lav udstrækningsøvelser, mediter eller øv dig i forskellige vejrtrækningsøvelser. Bare at trække vejret helt ned i maven, kan få de fleste til at slappe af. Prøv med at tælle til fire ved hver indånding og tæl til fire ved hver udånding.

9. Prøv afslapningsøvelser, hvor du f.eks. fokuserer på en kropsdel ad gangen. Læg dig godt til rette på ryggen og koncentrer dig om at slappe af i dine forskellige muskelgrupper – lige fra tæerne til panden, indtil du føler dig tung og afslappet i hele kroppen.

10. Visualiser dig til ro. Kan du ikke sove, så tænk på en strand med akvarieblåt vand og en azurblå himmel. Prøv om du kan lugte tangen og høre bølgerne skvulpe, føle varmen fra sandet og solen.

11. Det er helt naturligt at vågne om natten, men gå ikke i panik, hvis ikke du falder i søvn med det samme igen. Stå hellere op og foretage dig noget kedeligt, som f.eks. at vaske op eller læse en kedelig bog indtil du bliver træt igen.

12. Undgå at bruge sovepiller, for langvarig brug af sovemedicin kan forstyrre søvnen og løser ikke dine søvnproblemer.