Bliv klogere på tømmermænd og hvordan du kan undgå dem

Drikker du et glas eller to, sker der sikkert ikke så meget, men får du lidt for meget alkohol bliver det ofte efterfulgt af hovedpine, kvalme og dårligt humør. Læs her hvordan du kan undgå de værste tømmermænd.

Det er sommer, det er varmt og det er ferietid. Du fortjener lidt forkælelse og hvad er bedre end at slappe af med et glas vin eller en kold drink. Jeg elsker selv et glas kølig vin på terrassen – især i denne sommervarme. Er jeg i godt selskab og i den rigtige stemning, hænder det, at jeg kommer til at drikke liiige et glas for meget – min grænse er to glas. Desværre har alderen gjort mig mere følsom overfor alkohol, så jeg i dag tåler meget mindre end da jeg var yngre. Overskrider jeg min grænse, kan jeg være sikker på at jeg sover elendigt, vågner med hovedpine og er træt og irritabel dagen efter. Det sker heldigvis sjældent, men de gange jeg er kommet til at drikke et glas for meget, bander og svovler jeg næste dag over min stupiditet og lover mig selv, at det aldrig skal ske igen.

Kender du også det med at komme til at tage et glas for meget og vil du gerne vide hvordan du kan undgå tømmermænd, så bliv her lidt klogere på alkohol og tømmermænd:

Det sker i kroppen når du drikker alkohol

Alkohol også kaldet ethanol er et lille molekyle, der efter indtagelse allerede kan måles i blodet efter fem minutter. Alkohol kan rent kemisk blandes med både vand og fedt og kan derfor let passere over mave-tarm-slimhinden og videre ind i blodet. Cirka 90 procent af den mængde alkohol du indtager, bliver omsat i leveren. De sidste 10 procent bliver udskilt gennem urin, afføring, sved og udåndingsluft. Din lever omsætter alkohol ved hjælp af enzymer og kan kun omsætte en bestemt mængde alkohol i timen. Det har derfor ingen virkning, at du hopper og springer rundt – det kommer ikke til at øge omsætningen.

Hvad er tømmermænd?

Alkohol påvirker din krop på mange forskellige måder. Når alkoholen er forbrændt, altså når koncentrationen af alkohol i blodet er nul eller tæt på nul, kan du få tømmermænd. Tømmermænd er en samlet betegnelse for en række ubehagelige symptomer som hoved- og mavepine, tørst, mathed, humørpåvirkninger, diarré, kvalme, svimmelhed, hjertebanken, koncentrationsbesvær og træthed.

Kvinder er mest påvirkelige

Hvis en mand og kvinde drikker den samme mængde alkohol, vil kvinden have mere tilbøjelig til hurtigere at mærke virkningen. Det skyldes at mænd har en højere procentdel af vand i kroppen, hvilket hjælper med at fortynde alkoholen. Kvinder har mindre så der opbygges mere alkohol i blodbanen, hvilket gør hun hurtigere bliver påvirket.

Læs også: Mindfulness kan reducere dit alkoholforbrug

Nogle er mere sarte

Det er individuelt hvor mange genstande vi kan tåle. Bare et enkelt glas eller to kan udløse hovedpine og tømmermænds symptomer hos nogle, mens andre kan tåle meget større mængder. Det kan også ændre sig fra dag til dag. Er du en af dem der ikke tåler så meget, så drik rigeligt med vand mellem hver genstand. Det kan hjælpe dig med at holde dig hydreret, så du undgår den værste hovedpine.

Noget alkohol giver mindre tømmermænd

Nogle personer er meget følsomme overfor tanniner, som findes i rødvin. De får hovedpine af bare et enkelt glas rødvin og kan samtidig have tendens til at blusse op i ansigtet og på brystet. Maltvæske kan også have en tilbøjelighed til at forårsage mere alvorlige tømmermænd. Vil du undgå de værste tømmermænd, er de bedste valg; øl, vodka og gin.

Sukker hjælper

Undersøgelser viser, at du kan reducere intense tømmermænd ved at spise frugt, drikke frugtsaft eller andre sukkerholdige væsker.

Spis før du drikker

Drik aldrig alkohol på tom mave, men sørg for at fylde maven godt op, da mad kan være med til at bremse optagelsen af alkohol i blodet. Især mad der indeholder meget fedt.

Tag først smertestillende når du har tømmermænd

Det hjælper ikke at du tager Panodil inden du lægger dig til at sove for at undgå hovedpine næste dag. Panodil virker kun fire til seks timer, så når du vågner, vil virkningen være væk. Tag hellere to Panodil ligeså snart du slår øjnene op.

Undgå kaffe

Det er en dårlig idé at drikke kaffe for at bekæmpe tømmermænd. Koffein kan indsnævre dine blodkar og gøre din tømmermænd værre. Du kan undgå at dehydrere ved at drikke masser af vand og har du kastet op er det en god idé at drikke en vitamindrik for at erstatte de tabte elektrolytter.

Kilde: Webmd.com, Netdoktor, Kræftens Bekæmpelse