Sådan får du bugt med irritabel tarm

Er du en af dem der døjer med irriteret tarm, så er der hjælp at hente i bogen Toptrimmede tarme. Her finder du en gennemgang af den anerkendte low FODMAP diet, den nyeste forskning der guider dig til færre fordøjelsesproblemer samt opskrifter på vegetariske retter.

Mavesmerter, oppustethed, træg- eller tynd mave er bare nogle af de symptomer som flere og flere mennesker døjer med. Irritabel tarm også kaldet IBS (Irritable Bowel Syndrome) er en kronisk lidelse, som kan variere meget med gode og dårlige perioder. Det er ikke farligt at have IBS og den øger heller ikke din risiko for at få andre sygdomme, men den kan give dig nedsat livskvalitet i de dårlige perioder. Og rigtig mange lider i det stille, for det kan være svært at tale med kollegaer og venner om sine tarmproblemer. Men er du åben om det, vil du hurtig erfare, at du ikke er den eneste der døjer med problemet.

Svært at påvise

Har du tiltagende mavesmerter, oppustet mave og ændring i din afføring, vil du nok søge læge. Men er der tale om IBS vil de almindelige gængse prøver og undersøgelser ofte påvise at ’intet er galt’. På trods af at mange bliver fortalt, at de ikke fejler noget, kan der ofte ved nærmere undersøgelser af IBS, påvises ændringer i tarmen som f.eks. en ændret sammensætning af bakterier i tyktarmen (dysbiose), færre bakteriestammer (lavere diversitet), et ændret bevægelsesmønster (dysmotilitet) i tarmen og et øget indhold af væske i tarmen.

For at diagnosen IBS kan stilles skal følgende kriterier være til stede:
Mavesmerter i minimum en dag pr. uge de sidste tre måneder samt mindst to ud af tre følgende punkter:
Ubehag i forbindelse med toiletbesøg
Ændring af afføringshyppighed
Ændring af afføringsform og konsistens

Low FODMAP diet kan hjælpe dig

Bogen Toptrimmede tarme tager udgangspunkt i Low FODMAP diet, som er en eliminationsdiæt og udviklet i Australien. Diæten går ud på at du konsekvent i to til seks uger skal udelukke en række kulhydrater, som kaldes FODMAPs. Fjerner eller reducerer du FODMAPs i en kortere eller længere periode, får mere end to tredjedele af personer med IBS færre smerter, mindre oppustethed, mindre diarre og færre luftafgange. I bogen finder du overskuelige lister over de fødevarer du kan indtage – lige fra grøntsager og mejeriprodukter til drikkevarer. Diæten kan være en udfordring, men den er ikke livslang, og du ser hurtigt resultater, hvis diæten virker for dig.

Gå grønt

Vil du gerne leve helt eller delvist vegetarisk får du hjælp til at få en bedre fordøjelse ved at kombinere low FOODMAP diet med en vegetarisk livsstil eller et par vegetariske dage ugentligt. En grøn kost er nemlig sund for fordøjelsen, hvorimod kød ikke altid er godt for dig, og slet ikke det røde og forarbejdet kød. De officielle danske kostråd er, at vi ikke skal spise mere end 500 g pr. uge af rødt kød.

Ønsker du ikke at gå ’all in’ og leve vegetarisk, kan du undlade kødet bare en til to dage om ugen og lade dig inspirere af alle de mange smagfulde retter som indeholder masser af grønt. De mange lækre opskrifter er alle næringsberegnede, og med til hver opskrift er der forslag til at kunne tilføje kød, fisk eller fjerkræ, så du selv kan vælge om retten skal være vegetarisk eller ej den pågældende dag.

TOPTRIMMEDE TARME
LOW FODMAP DIET med masser af grønt
Skrevet af Cæcilie Gamsgaard Seidel, Lisbeth Jensen, Mette Borre og Stine Junge Albrechtsen
Politikens Forlag
212 sider
270 kroner

Opskrift fra bogen:

Risnudler med grønt – 2 personer

75 g risnudler
1 spsk. olie
15 g finthakket chili uden kerner

200 g hvidkål 100 g rød peberfrugt
200 g gulerødder
4 forårsløg, kun den grønne del
50 g bønnespirer

Sauce

1 spsk. sojasauce
5-10 g frisk fintrevet ingefær
1 stk. limefrugt, saften
1 spsk. sukker eller brun farin
Salt
50 g peanuts
Friskhakket koriander til pynt

Sådan gør du:

Rør en sauce sammen af sojasauce, ingefær, limesaft samt sukker og lad sukkeret blive opløst. Kom kogende vand over risnudlerne og lad dem stå i 5 minutter, hæld vandet fra og lad nudlerne dryppe af i en sigte. Flæk chilien, fjern kernerne og hak chilien fint. Snit hvidkålen fint. Skær peberfrugten i tynde strimler. Rens gulerødderne og skær dem i tynde strimler. Skær det grønne fra forårsløgene i ringe. Varm olien i en wok. Svits chilien heri. Tilsæt grøntsagerne og steg under omrøring i 2-3 minutter. Smag til med salt. Grøntsagerne må ikke bliver for bløde. Tag grøntsagerne af varmen, tilsæt saucen og de kogte nudler. Drys retten med peanuts og koriander. Server straks.

Tip
Grøntsagerne, der indgår i retten, kan varieres alt efter årstiden med gulerødder, rød peberfrugt, bønnespirer, grønne bønner osv. Der kan tilføres stegte stykker af kyllingebryst eller tigerrejer til retten, hvis den ikke ønskes vegetarisk. Der er begrænsninger på hvidkål, så du må derfor kun spise én portion af retten pr. måltid.