Derfor kan bakterier være godt for huden

Bakterier er blevet det nye sort, og dermatologer er nu også begyndt at forske i, hvorvidt hudbakterier fra mennesker med sund hud kan behandle kroniske hudlidelser. Resultatet kan blive, at du i fremtiden ikke bare skal nøjes med at vaske huden, men også tilføre den bakterier.

Indtil nu bruger vi sæber til at vaske bakterier fra huden, men i fremtiden kan det være at vi skal til at bruge produkter, som tilfører bakterier i stedet for, siger Dr. Suzanne Olbricht, som er chef for hudsygdomme på Harvard University.

Flydende antibakterielle sæber har været brugt i årtier for at forhindre infektioner og efterspørgslen på  antibakterielle sæber har gennem årene steget, hvilket har medført at der er blevet anvendt endnu stærkere antimikrobielle stoffer. I Danmark er det dog ikke tilladt at forhandle sæber med indholdsstoffer som triclosan og triclocarban.

Men det er ikke altid godt at vaske alle bakterie fra huden. Studier viser, at anvendelse af antimikrobielle midler kan fremme væksten af ​​antibiotikaresistente bakterier, som f.eks. Methicillin-resistent Staphylococcus aureus (MRSA), som kan forårsage infektioner, der er vanskelige at behandle og som endda kan være livstruende.

Måske har du bemærket at der findes flere forskellige cremer, hvis formål er det modsatte. I stedet for at udrydde mikrober fra din hud, er disse produkter der kaldes probiotika, designet til at hjælpe væksten af ​​visse gavnlige hudbakterier.

I teorien giver probiotiske hudprodukter mening, siger Dr. Suzanne Olbricht. Hun fortæller at der er en stigende interesse i forskningen af, hvordan vores bakterier, virusser og svampe kan forbedre vores sundhed.

“Det er på tide at vi ikke længere kun tænke på ’hvordan vi slipper af med vores bakterier, men begynder at tænke ’hvordan vi kan benytte vores bakterier’,” siger hun.

Probiotika har potentiale

I dag bruger læger fæcestransplantationer til at behandle diverse tarmlidelser og dermatologer håber på, at man på sigt kan bruge hudbakterier fra mennesker med sund hud til behandling af kroniske hudsygdomme. I sådanne tilfælde formerer gunstige bakteriestammer sig hurtigere og giver mindre plads til sygdomsfremkaldende stammer. Små studier antyder, at probiotika produkter kan være nyttige til behandling af tør og følsom hud såvel som akne.

Selvom du allerede nu kan købe hudprodukter med probiotika, er der stadig usikkerhed om de har den rigtige blanding af bakterier til behandling af en specifik hudtilstand. Der mangler stadig at blive udført randomiserede, kontrollerede kliniske forsøg før det kan bevises, at de er effektive og sikre at anvende.

“Måske om fem eller ti år – kan vi vaske vores hænder og anvende nogle gode bakterier til at beskytte vores hud,” siger Dr. Olbricht. Indtil da er almindelig sæbe for de fleste mennesker med normal hud, stadig den bedste mulighed.