Drik kaffe og lev længere

Drikker du fire kopper kaffe om dagen reducerer du din risiko for at dø tidligt. Det viser en ny spansk undersøgelse, som antyder, at det kan være antioxidanter i kaffen, der gavner hjertet og afværger kræft.

I undersøgelsen deltog 20.000 personer i alderen 25 til 60 år. De blev fulgt gennem 10 år og forskerne fandt at et stort forbrug af kaffe nedsatte risikoen for en tidlig død.

Den gennemsnitlig alder på deltagerne var 37 år ved undersøgelsens start og altså relativ ung. De havde derfor ikke så stor en risiko for at dø, i løbet af de ti år, undersøgelsen forløb – kun ca. 1,7 procent. Men forskerne fandt ud af, at deres risiko for at dø, faldt endnu mere blandt dem, der drak mest kaffe.

For hver ekstra to kopper kaffe deltagerne indtog, var det forbundet med 22 procent fald i dødeligheden – og dødeligheden faldt med 30 procent på de deltagere, der var over 45 år.

Og for de der drak fire kopper kaffe om dagen, faldt dødsrisikoen med 64 procent, sammenlignet med dem der aldrig eller sjældent indtog kaffe.

“Noget tyder på at det er godt for dit hjerte at drikke flere kopper kaffe om dagen,” siger Dr. Adela Navarro, kardiolog ved Hospital de Naccara, Pamplona i Spanien. Hun præsenterede resultater af undersøgelsen på den europæiske kardiologkongres i Barcelona.

“Deltagerne var unge sunde mennesker, men resultaterne var i overensstemmelse med andre undersøgelser,” forklarer hun og tilføjer: “Jeg tror, ​​at det er polyfenolerne i kaffen, der har en antiinflammatorisk effekt.”

Kaffe indeholder stoffer som ingen andre fødevarer indeholder, som f.eks. koffein, diterpener og antioxidanter, og forskere mener, at nogle af disse kan have en beskyttende virkning.

I sidste måned blev en anden undersøgelse fra Imperial College i London offentliggjort, og her fandt man at kaffe forbedrer leverfunktionen, reducerer betændelse og øger immunsystemet.

“Vores resultater tyder på, at drikker du fire kopper kaffe hver dag kan det være en del af en sund kost hos raske mennesker. Vi fandt ikke en øvre grænse, for der var ingen deltagere, som var ’heavy kaffedrikkere’ – altså drak mere end otte kopper om dagen,” siger Dr. Adela Navarro.