Mytedræber: Det er ikke sundt at spise glutenfri

Er du også en af de mange som er hoppet på den glutenfri kostbølge, så tænk dig om en ekstra gang inden du helt dropper gluten.

En glutenfri diæt kan være risikabel og anbefales ikke til dig, der ikke er meget følsom overfor gluten, skriver The New York Times.

“Der er ingen grund til at begynde på en glutenfri kost fordi man vil fremme sin sundhed,” siger Dr. Benjamin Lebwohl, direktør for klinisk forskning på Columbia University. Han tilføjer at et af de største problemer ved at undgå at spise korn som hvede, rug eller byg samt andre kornarter er, at det kan reducere den samlede ernæringsmæssige kvalitet af kosten.

Mangel på fuldkorn giver sundhedsproblemer

“Det mest almindelige problem folk løber ind i, når de starter en glutenfri diæt, er mangel på fiber,” siger Dr. Benjamin Lebwohl.

Fiber er meget vigtig for fordøjelsen, så utilstrækkelig indtagelse af fiber kan føre til forstoppelse og andre tarmproblemer. Derudover får du ikke den samme mæthedsfølelse af glutenfrie produkter, som hvis du indtager en fiberrig kost og det kan medføre, at du overspiser og ender med en potentiel vægtforøgelse.

Læs også: SPIS FULDKORN OG REDUCER RISIKOEN FOR AT FÅ TARMKRÆFT

Gluten er et proteinstof, der findes i alle kornsorter som hvede, rug, byg og havre. Hvis du spiser glutenfrit, betyder det, at du ikke får nok fuldkorn. Det kan være særligt problematisk, fordi fuldkorn er forbundet med mange sundhedsmæssige fordele, som f.eks. nedsat risiko for hjertesygdomme, visse kræftformer, type 2 diabetes og fedme.

“Glutenfrie produkter har generelt en tendens til at have mere fedt, mere sukker og mere salt end dem der er glutenholdige,” siger Dr. Lebwohl og tilføjer; Gluten har blandt andet den egenskab, at det får brødet til at hæve og for at kompensere for tabet af teksturen, bruges der ofte mindre sunde erstatninger i glutenfrie produkter.

Bliv undersøgt før du spiser en glutenfri kost

At starte en glutenfri diæt kan også “forstyrre evnen til at spore en cøliaki,” siger Dr. Lebwohl, fordi den blodprøve der identificerer bestemte antistoffer i blodet og den biopsi der kan vise tarmskader, normaliseres efter blot et par uger ved at eliminere gluten.

“Det kan være frustrerende for både læge og patient, hvis patienten selv starter en glutenfri kost og får det betydeligt bedre – måske 90 procent bedre – men man stadig ikke ved om der er tale om en cøliaki eller ej, “siger han.

“Hvis nogen oplever symptomer, der kan være relateret til cøliaki, bør den pågældende først undersøges grundigt, før man starter en glutenfri diæt.”

Selv om der er skrevet meget om de påståede fordele ved at undgå gluten, såsom vægttab og trivsel, understøttes disse påstande ikke af beviser. Og på trods af, at nogle patienter med irritabel tarmsyndrom, kan se symptomer forbedres efter at have skåret ned på glutenholdige fødevarer, tyder forskningen på at det sandsynligvis skyldes noget andet end gluten.

Gluten er langtfra skadeligt for alle

Kun omkring en procent af befolkningen i Danmark har en reel cøliaki, en alvorlig autoimmun lidelse, hvor der er påkrævet en streng glutenfri diæt. Derudover lider en lille procentdel af non-cøliaki glutensensitivitet, hvor det også kan være en fordel at skære ned på gluten i kosten. For alle andre er det ikke anbefalet at følge en glutenfri diæt.

Alligevel bliver det mere almindeligt at spise gluten og supermarkederne følge trop ved at lancere flere og flere glutenfrie produkter.

“De potentielle negative sundhedsvirkninger af gluten for dem der er følsomme over for det, har influeret i medierne, hvilket skaber det indtryk at gluten er skadeligt for alle,” skriver Dr. David L. Katz, forfatter til en kommende bog, ’The Truth About Food’. “Dette er usandt; gluten er ikke ‘dårligt’ for dem der er tolerante for det, ligesom jordnødder ikke er ‘dårligt’ for folk uden peanutallergi.”

“At undgå fuldkorn fordi du har hørt at gluten ikke er godt for dig, svarer til at du undgår at spise frugter, fordi du har hørt fruktose skader dig,” siger Dr. Katz i et interview. En kost uden gluten er oftest forbundet med indtagelse af ​​det han kalder ’ultraforarbejdede, glutenfrit junk food’, og udelukkelse af ​​meget næringsrige fuldkorn. “At undgå fuldkorn kan systematisk skade din sundhed.”