Flere kvinder end mænd mister sexlysten

Mere end dobbelt så mange kvinder som mænd mister lysten til sex i langvarige forhold. Det viser en ny engelsk undersøgelse.

Efter mange år med den samme partner er det ikke unormalt at gnisten forsvinder og at interessen for sex daler.
Vi ved at både mænd og kvinder mister lidenskaben med alderen og at dårlig sundhed, manglende kommunikation og følelsesmæssig nærhed, også har en stor indflydelse. Men ifølge den nationale undersøgelse af seksuelle holdninger og livsstil i Storbritannien, publiceret i BMJ Open er det dog kvinder som oftest går kold på sex, når nyhedens interesse og intensitet ikke eksisterer længere.

De britiske forskere er enige om at problemer med sexlysten er en kompleks affære, hvor det biologiske, det psykologiske og det sociale har indflydelse.

Kommunikation er vigtig

I undersøgelsen deltog 5.000 mænd og 6.700 kvinder. Af dem sagde 15 procent af mændene og 34 procent af kvinderne, at de havde mistet interessen for sex i tre måneder eller mere det foregående år. For mænd var den manglende sexlyst højest i alderen 35-44 år, mens det for kvinder var i alderen 55 – 64 år.

De deltagere som synes det var nemt at tale om sex med deres partner, oplevede sjældent manglende sexlyst. Mens de deltagere der havde svært ved at kommunikere om sex og problemer med lysten, hurtigere oplevede at interessen forsvandt.

Blandt kvinderne var det vigtigt at lysten til sex var på samme niveau som deres partner, og at begge havde samme interesser for f.eks. at eksperimentere og lege. Var der dårlig kommunikation og en stor lyst-forskel, mistede de hurtigere interessen.

Resultaterne af undersøgelsen øger forståelsen af hvad der ligger bag mænds og kvinders manglende sexlyst og hvordan problemet bør løses.

En pille hjælper ikke

Det første lægemiddel, flibanserin der behandler nedsat seksuel lyst hos kvinder, er netop blevet godkendt i USA, men er endnu ikke godkendt i Danmark eller i Europa. Men ifølge Cynthia Graham, som er professor i psykologi ved University of Southampton skal vi væk fra at behandle manglende sexlyst med piller for det løser ikke problemet.

“Man bør i højere grad vurdere og behandle seksuelle problemer ud fra et mere holistisk synspunkt, hvor man ser på det hele menneske og ikke kun fokuserer på den manglende lyst som noget fysisk, ” forklarer hun og tilføjer:

”Løsningen er næppe en pille, men derimod at være åben omkring problemet og inddrage sin partner, og eventuelt få professionel hjælp.”

5 tips til at genvinde interessen for sex:

1. Tal med din partner så snart problemet opstår, så det ikke hober sig op og går over i vrede og afmagt. Du bør aldrig ignorere og fortie din manglende lyst for det kan hurtigt føre andre problemer med sig i dit forhold.

2. Udforsk andre former for intimitet sammen. F.eks. at holde hånd, når I går ud sammen, hviske søde ord til hinanden, og kæl og kram med hinanden uden at have sex.

3. Få din partner til at føle sig respekteret og vigtig, for følelsen af ikke at blive set og hørt kan være en stor barriere for sexlysten.

4. Søg hjælp hos en sexterapeut, læge eller psykolog, hvis du og din partner ikke selv kan løse problemet.

5. Slap af – mange forhold fungerer fint uden sex, hvis det er indforstået med begge parter.