4 måder du kan booste din selvomsorg

Har du tendens til at bebrejde dig selv hver gang du laver en fejl, så kan det gå ud over dit mentale velvære. Lærer du derimod hvordan du yder selvomsorg, vil du opleve at få det bedre.

Vi lever i en tid hvor stort set alt skal udføres med perfektion, og det kan være svært at leve op til. Vi begår alle fejl i ny og næ. Det kan ikke undgås – for hvor der er mennesker sker der fejl. Mange og især kvinder har desværre tendens til at slå sig selv oven i hovedet, hvis de begår en dumhed. Og alle de selvbebrejdelser kan have en betydelig negativ indflydelse på dit velvære. Derfor er det en god idé og lære hvordan du kan blive bedre til at drage omsorg for dig selv.

Selvomsorg styrker dig

Selvomsorg er evnen til at være venlig og forstående over for sig selv, når du lider eller føler dig utilstrækkelig. At give sig selv kærlighed hjælper med at indse at smerte, fejl og svigt er en naturlig og en uundgåelig del af det at være menneske. I modsætning til at løbe væk fra sine følelser, handler selvmedfølelse om erkendelse uden at ty til selvmedlidenhed eller fordømmelse.

Selvomsorg mindsker angst

Det er efterhånden bevist mange gange, at positive følelser er forbundet med et bedre helbred, længere liv og større velvære. Negative følelser, som kronisk vrede, skyld og bekymring har derimod en dårlig indvirkning. Det kan forårsage forhøjet blodtryk og udvikling af stress, angst og depression.

At kunne tilgive og drage omsorg for sig selv, er med til at forstærke de positive følelser. Undersøgelser har vist, at personer som har en højere selvmedfølelse, har et lavere niveau af angst og depression. De er gode til at gennemskue, hvornår de har brug for egenomsorg og så gøre noget ekstra godt for dem selv. Det er bare ikke altid let at tilgive sig selv og yde selvkærlighed. Vi kan alle give os selv en lille peptalk om at være god nok. Det er straks sværere at overbevise sig selv om, at det er rigtigt. Det kræver øvelse.

Læs også: 12 vaner der kan gøre dig supersund

Ved at tilgive sig selv og gøre noget godt for sin krop og sjæl, kan du gradvis vende den hårde selvkritik til noget positivt.

Få her nogle redskaber til hvordan du kan yde selvomsorg:

Vær god ved din krop

At være god ved kroppen er ikke ensbetydende med, at du skal være fit for fight og træne adskillige timer hver dag. Det handler mere om at få tilstrækkelig med søvn og spise regelmæssigt. Både træthed og sult fører til irritabilitet og koncentrationsbesvær, hvilket ikke giver overskud til sselvmedfølelse. Er du sulten, så undlad at trøstespise slik og chokolade, men sørg for at få noget sund og ernæringsrig mad. Føler du dig træt i løbet af dagen, så hvil i nogle minutter eller gå en tur. Giv også kroppen selvomsorg ved at massere nakke, fødder eller hænder. Alt det du gør godt for din krop, giver dig en dosis af selvkærlighed.

Skriv et brev til dig selv

Vi oplever alle modgang i livet og indimellem kan det være utrolig smertefuldt, men jo bedre vi er til at støtte os selv, jo lettere bliver det at komme videre. Tænk på en situation, der har været smertefuld for dig: En familiestridighed, jobafslag eller bare generel modgang. Skriv et brev til dig selv, der beskriver situationen, men uden at bebrejde nogen og heller ikke dig selv. Brug denne øvelse til at få sat ord på dine følelser, så du lettere kan pleje dem.

Giv dig selv et godt råd

Det er så let at give gode råd til en ven, der har det svært. Det er straks svære at rådgive sig selv i modgang. Men prøv at tænke på det du vil sige til en god ven, hvis han eller hun står over for en vanskelig periode. Kommer du til at befinde dig i samme situation, så prøv at genkalde dig det du sagde til vennen og ret de medfølende svar mod dig selv.

Mind-body praksis gavner

Meditation, mindfulness og yoga kan alle være behjælpelig til selvomsorg. De stillestående og bevægelige stillinger, som udføres i disse praksisser, giver dig energi og en følelse af velvære. Den åndedrætsstyring der findes i yoga, kan også berolige dine følelser. Mind-body praksis opbygger ikke kun fysisk sundhed, men uddyber også din bevidsthed og skaber forbindelse mellem krop og sind. Det er balsam for sindet og en god måde til at yde selvomsorg.

Kilde: Harvard.health.com