Sådan undgår du at urolige ben spolerer din nattesøvn

Får du en prikkende og sovende fornemmelse og en konstant trang til at bevæge benene, især om aftenen og natten, så kan disse råd hjælpe dig mod urolige ben.

Kender du det? Det er aften og du har sat dig godt til rette i sofaen for at se en god film og lige pludselig får du en ubeskrivelig trang til at bevæge benene. Du skifter stilling, men få minutter efter kribler og snurrer det igen i benene og du bliver nødt til at bevæge dem igen.

Fem til ti procent af befolkningen lider af urolige ben også kaldet Restless Legs Syndrome (RLS. Symptomerne kan vare fra omkring et kvarters tid op til en time kan være rasende irriterende og ofte forværrer det din nattesøvn. Heldigvis er der ting du selv kan gøre, så det ikke går ud over din nattesøvn.

1. Regelmæssig sengetid

Du sover bedre hvis du har en bestemt søvnrytme, hvor du går i seng og står op på samme tid hver dag. Lider du af RLS har du endnu mere behov for at få regelmæssig søvn, da træthed forværrer RLS.

2. Strækøvelser før du sover

Små strækøvelser kan mindske generne før du lægger dig til at sove. Støt hænderne mod væggen, stå skråt, sæt den ene fod længere bagud end den anden og stræk bagsiden af læggen ved at presse hælen mod gulvet. Gør det samme med den anden læg. Gentag det flere gange indtil du mærker en forskel.

3. Drop koffeinen

Kaffe, te, chokolade og cola kan give dig energi i de sene aftentimer, men kan desværre også få dine RLS symptomer værre. Derfor er det en god idé at droppe indtaget af koffein før du skal sove. Husk at nogle mennesker er påvirkelige af koffein 12 timer efter indtagelsen.

4. Varmt eller koldt bad

Temperaturændring kan lindre symptomerne på RLS. Måske vil et dejligt varmt bad inden sengetid få dine muskler til at slappe af, men et koldt bad kan også hjælpe dine urolige ben. Prøv dig frem og find ud af hvad der hjælper dig bedst.

5. Motion hjælper mod uro i benene

Find en motionsform der passer til dig og træn lidt hver dag. Du bør ikke overdrive din træning eller træne før sengetid for så risikerer du, at dine symptomer bliver værre. En undersøgelse har vist at lidt træning hver dag medfører mindre uro i benene og længere og dybere søvn for mennesker med RLS symptomer.

Læs også: ”Jeg var ved at dø af vitamin b12-mangel”

6. Træn hjernen

De fleste får RLS symptomer om aftenen og ofte når du er passiv. Sidder du stille og ser tv og kommer symptomerne, så prøv at foretage dig noget aktivt, som at begrave dig i en god bog, løse en krydsogtværs eller spille et spil. Aktiviteter der sætter hjernen på arbejde og som gør at du ikke fokuserer så meget på at dine ben er urolige.

7. Gå en lille tur

Det er umuligt ikke at bevæge benene, når uroen melder sig, men i stedet for at skifte stilling hele tiden, så rejs dig op gå en lille tur eller ryst dine ben. Det kan sommetider hjælpe.

8. Lav dybe vejrtrækningsøvelser

Er du opkørt eller stresset, kan det forværre din RLS. Prøv derfor at tage langsomme, dybe vejrtrækninger. Skab en afslappet stemning med dæmpet lys og lyt til beroligende musik inden du skal sove.

9. Massér dine ben

En let benmassage, kan føles lindrende. Du kan selv massere dine lægge eller få din nærmeste til at give dig en massage før du skal sove. Brug eventuelt en beroligende olie. Massagen får dine muskler til at slappe af og gøre trangen til at bevæge benene mindre.

10. Jerntilskud

Personer med RLS har kan have et lavt niveau af jern i blodet. Det er derfor en god idé at få taget en blodprøve hos din læge, så du kan tage et jerntilskud, hvis du har jernmangel.

Kilde: webmd.com

Fakta

  • Urolige ben kaldes også Restless Legs Syndrome eller Willis-Ekbom disease
  • Symptomerne er uro og ubehag i benene som særlig opstår om aften og natten i hvile, men som også kan være tilstede om dagen.
  • Man får en uimodståelig trang til at bevæge benene
  • Bevægelser af benene lindrer symptomerne
  • I svære tilfælde kan det være nødvendigt at behandle med medicin

Kilde Sundhed.dk