Er mørk chokolade godt for din sundhed?
For alle os chokoladeelskere er det ren lykke, at der findes så meget lækker chokolade. Flere undersøgelser viser tilmed, at dit chokoladeforbrug forbedrer din sundhed, men kan det nu være rigtigt? Det kan du læse meget mere om her.
Jeg elsker chokolade og kan vel med rette kalde mig chokoholiker. Der går sjældent en dag uden at jeg spiser et lille stykke chokolade, men her i december må jeg nok erkende, at der ryger lidt mere indenbords. Til gengæld holder jeg mig til den mørke chokolade med mindst 70 – eller 80 procent kakao.
Jeg har længe bildt mig ind, at det er godt for min sundhed at spise lidt chokolade hver dag, men er der overhovedet hold i det? Få her et lille udpluk fra nogle undersøgelser som har vist, at chokolade både kan virke afstressende og øge hjernekapaciteten.
Chokolade giver dig ro
Du har sikkert også være opkørt og stresset i løbet af en travl dag og haft behov for et eller andet, der kan stimulere hjernen til at få mere ro på tankerne. Ifølge sundhed.dk frigører mørk chokolade endorfiner og serotonin i hjernen, stoffer som hjælper mod stress og øger følelsen af velvære. F.eks. viste et udført lodtrækningsforsøg fra Australien, at 30 dages højt indtag af mørk chokolade øgede deltagernes selvrapporterede ro og tilfredshed. Men chokolade får dig ikke kun til at falde til ro – det kan måske også udvide din intelligens.
Svært at bevise
Vi ved fra utallige undersøgelser, at det er vigtigt at forebygge livsstilsygdomme ved at spise sundt, dyrke regelmæssigt motion, vedligeholde et normalt blodtryk, kvitte smøgerne og ikke drikke for meget alkohol. Det er sværere at bevise hvad der skal til for at holde hjernen i form. Det er bevist at kognitive funktioner holdes ved lige ved at udfordrer hjerne med at lære nyt hele livet igennem. Til gengæld er der en større uvished om, hvorvidt specifikke fødevarer eller kosttilskud direkte kan påvirke hjernen og dens funktion. Dog påstår en undersøgelse, som blev offentliggjort i New England Journal of Medicine, at der kan være en sammenhæng mellem et lands chokoladeforbrug og det samlede antal nobelpristagere per indbygger.
Det skal nok tages med et gran salt for vi bliver næppe nobelpristager af at spise chokolade – så skulle jeg i hvert fald have fået adskillige nobelpriser.
Læs også: CHOKOLADE ER GODR FOR DIT HJERTE
Chokolade øger hukommelsen
Der findes også andre studier, der prøver at overbevise os om, at chokolade er godt for hjernen. En metaundersøgelse fra 2017, som blev publiceret i Frontiers in Nutrition, viste at flavonoider som findes i mørk chokolade, kan gavne din hjernefunktion. Flavonoider er en gruppe af plantenæringsstoffer, der har antiinflammatoriske og antioxidante virkninger.
I metaundersøgelsen indgik der flere små undersøgelser, som blandt andet viste:
Chokolade havde på kort sigt en virkning. En gruppe studerende som spiste mørk chokolade med et højt indhold af flavonoider, havde to timer efter en bedre hukommelse og reaktionstid end de studerende som havde spist hvid chokolade med et lavt indhold af flavonoider.
Chokolade kan på lang sigt måske have en positiv virkning. Blandt voksne i alderen 50 til 69 år, der i tre måneder tog et tilskud af kakao med et højt indhold af flavanoider klarede sig bedre i en hukommelsestest end dem der ikke fik et tilskud.
Jeg hælder mest til at chokolade øger sundheden
Konklusionen var, at resultaterne på de forskellige undersøgelser var opmuntrende og spændende, men at der var brug for mere forskning, især fordi de fleste undersøgelser var meget små.
Jeg vælger dog stadig at tro på, at små mængder chokolade godt kan have en positiv effekt på sundheden. Vi skal bare huske på, at chokolade indeholder masser af sukker og fedt, så selv om chokolade kan have gavnlige effekter på helbredet, vil din læge næppe ordinere en plade Marabou om dagen.
Og så husk, at de sunde flavonoider også findes i mange andre fødevarer såsom: Æbler, røde druer, broccoli, bønner, kål og løg.
Fakta
Mørk chokolade indeholder en del kalorier (500 kcal per 100g). Spiser du større mængder mørk chokolade vil du samtidig indtage store mængder kalorier. Mælkechokolade og lys chokolade indeholder samme mængde kalorier som mørk chokolade, men bidrager med væsentlig mindre eller ingen af de sundhedsgavnlige flavonoider.
Kilder: Sundhed.dk, health.harvard.edu