Pas på de livsfarlige myg

Går ferien til de varme himmelstrøg f.eks. Asien og Thailand, skal du være opmærksom på et lille irriterende og måske livsfarligt insekt.

Vi elsker sol og varme og mange tager til Asien og især Thailand i jule- og vinterferien. Der skal slappes af og dases på stranden, men mange vælger også at tage på trekking i rismarker og junglen eller udforske storbyer. Og det er områder hvor der traditionelt er mange myg, så her skal du passe ekstra på, da myggene i Asien ikke er uskadelige som herhjemme. Bliver du stukket er der en øget risiko for at få overført tropesygdomme, som malaria, dengue-feber, zika virus, chikungunya-feber og japansk hjernebetændelse.

Ingen ved helt præcist hvor mange danskere som årligt smittes, for der er ikke pligt til at anmelde den slags sygdomme i Danmark. Men WHO anslår, at mindst 680.000 personer årligt smittes med japansk hjernebetændelse – en af de alvorligste tropesygdomme. Ifølge Statens Seruminstitut dør omkring 30 procent af de voksne der bliver smittet, og op mod 50 procent af de overlevende får varige neurologiske skader.

WHO har klassificeret 24 lande i Sydøstasien som endemiske, dvs. at der til stadighed forekommer tilfælde, og mange af landene, f.eks. Thailand, har derfor et nationalt børnevaccinationsprogram, hvor vacciner mod myggeoverførte sygdomme som Japansk hjernebetændelse indgår.

Risikoen for at blive smittet som turist vurderes dog fortsat som begrænset, og varierer med årstiden, rejsens længde samt opholdssted.

Risikoen for at få en tropesygdom stiger

Denguefeber og japansk hjernebetændelse overføres via myg der stikker både om dagen og om natten, hvor andre tropesygdomme som malaria overføres med myg der stikker om natten, i de tidlige morgentimer eller sidst på dagen. Det er muligt at blive vaccineret mod japansk hjernebetændelse, mens f.eks. dengufeber og zika-virus kræver at du beskytter sig mod myggene.

”Det er vigtigt, at vi bliver meget bedre til at bruge myggespray og myggenet. Selvom man kun i få tilfælde kan dø af denguefeber kan man blive virkelig syg, især hvis man bliver smittet flere gange, så jeg anbefaler helt klart, at man husker at beskytte sig med myggespray, og det gælder selvfølgelig også for andre myggebårne sygdomme som den alvorlige japanske hjernebetændelse” forklarer Ib Christian Bygbjerg, professor på Global Sundhed, Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Klimaændringer med varmere og fugtigere vejr, skaber gode betingelser for mange af de myg og andre insekter som overfører tropesygdomme, og derfor skal vi indstille os på, at de bliver mere udbredte. Chikunguya-feber er f.eks. i stigning i byområderne, mens Japansk hjernebetændelse især breder sig på landet samt i byernes slumområder.

Fakta

Om japansk hjernebetændelse

Japansk encephalitis (hjernebetændelse) findes kun i Asien, især i Indien, Sydøstasien og Kina. I Thailand og Vietnam er sygdommen ca. fem gange hyppigere i de regnfulde måneder fra maj til oktober, i forhold til resten af året.

Symptomer
Ca. en ud af 100 smittede personer udvikler symptomer. Symptomer på Japansk hjernebetændelse er feber, hovedpine samt andre symptomer fra centralnervesystemet som kvalme, opkastninger, påvirket bevidsthed og evt. kramper.

Infektionen kan give en livstruende hjernebetændelse. Ca. 30 procent af voksne med symptomer vil dø af sygdommen, og op til 50 procent af de overlevende har varige neurologiske mén.

Smitteveje
Infektionen kan overføres med forskellige arter af myg, hvoraf nogle også stikker om dagen.

Virus findes normalt hos bl.a. grise og enkelte fuglearter og overføres fra disse via myg til mennesker. Myggen, der overfører virus, findes især i landområder, men kan også forekomme i storbyernes slumområder.

Forebyggelse
Japansk hjernebetændelse kan forebygges ved at undgå at blive stukket af myg, dvs. ved regelmæssig anvendelse af myggeafvisende midler, også i dagtiden.  Man kan også nedsætte risikoen for myggestik ved at sprøjte boligen med et insektmiddel og ved at anvende myggenet.

Vaccination
Anbefales ved ophold af mere end fire ugers varighed i områder, hvor sygdommen forekommer. Vaccination anbefales også ved kortere ture såfremt rejsen indebærer øget risiko for myggestik, f.eks. hvis man tager på trekkingture. Under epidemier anbefales også vaccination ved kortere rejser.  Vaccinen gives første gang to gange (dag nul og 28, men kortere interval kan anvendes hvis nødvendigt), og holder et år hvorefter man kan revaccinere (booste). Beskyttelsen holder ca. fem år efter hvert boost.