,

Vigtige og kloge ord fra Chris MacDonald

Chris MacDonald

Chris MacDonald giver i sin nye bog, Ikke til forhandling en løsning på, hvorfor vi i et velfærdssamfund i  stigende grad bliver syge med stress, angst og andre livsstilssygdomme.

For en del år tilbage hørte jeg et foredrag med sundhedsformidleren Chris MacDonald, hvor jeg blev utrolig godt underholdt. Han var sjov og vittig, men havde også et klogt og vigtigt budskab. Siden da, har jeg selvfølgelig set ham mange gange på tv-skærmen og jeg har altid haft stor respekt for hans viden og begejstring i at fortælle os, hvordan vi kan blive sundere. Derfor var det også med stor glæde, jeg læste hans nye bog, Ikke til forhandling.

Mange forklaringer på mistrivsel

Chris MacDonald har arbejdet på bogen i mere end 20 år. Hans entusiasme for at finde svar på, hvorfor der er så stor mistrivsel i vores del af verden, hvor vi alle har forudsætninger for at have det godt, har drevet ham vidt omkring. Lige fra at mødes med urbefolkningen i Afrika til at tale med verdens førende forskere. Al hans research og forskning bliver grundigt formidlet i bogen, og man kan som læser blive hel forpustet af hans enorm viden.

Chris MacDonald taler lige ud af posen

Det nytter ikke at vi bliver ved med at komme med lappeløsninger. Vi skal forstå baggrunden for hvorfor flere af os mistrives og ender med at få livsstilssygdomme.

”En gennemsnitlig dansker kan regne med at skulle leve de sidste 10 – 20 år med nedsat funktionalitet og livskvalitet.”

En kedelig kendsgerning og her kommer Chris MacDonald ind på, at det skyldes et mismatch mellem genetik og rammer. Vi får lidelser, vi slet ikke behøver.

Men når vi ser på hvordan vi har indrettet os, er det måske ikke så underligt, at vi bliver syge. De fleste af os bruger 90 procent af vores vågne timer indendørs. Vi bruger rigtig mange timer foran computeren og får ondt i nakke og skuldre og vi stresser os selv konstant, fordi vi vil opdateres på alverdens streaming tjenester. Læg så dertil, at vi kan købe smagfuld og lækker mad 24-7.

Vores naturlige grænser er simpelthen blevet udvisket af for meget komfort og mange af os spiser og bevæger os ikke længere for overlevelse.

Vi kan ikke begrænse os

Fra naturens side har vi ikke lært at begrænse os og det er farligt. For som Chris MacDonald skriver, bliver komforten den stærk medvirkende årsag til fysiske og psykiske lidelser, der slet ikke eksisterede for 100 år siden.

Vi spiser som aldrig før, og normalen er efterhånden at være overvægtig. I kapitlet Kostens kræfter bliver du klogere på hvor meget kost har indflydelse på vores trivsel. Her finder du en grundig beskrivelse af hvordan vores kost har udviklet sig og hvad der er gået galt.

Sov og bliv gammel

Med en teenagesøn, som ligestiller søvn med pest, blev jeg rystet over at læse konklusionerne på al den forskning der findes om søvn, og hvad for lidt søvn kan gøre ved os.

Blandt andet fører en søvnberøvet hjerne til impulsivitet og du bliver draget mod hurtige dopaminkick som junkfood og ligegyldig underholdning. Er du i underskud af søvn bliver du ikke bare træt, men mister din evne til at koncentrere dig, blive i dårligere humør (her kommer en søvnberøvet teenager ind i billedet) og din hjerne får tendens til at fokusere på det negative.

Med andre ord det er bydende nødvendig at få sovet nok for at få din biologi på rette spor.

Læs bogen og start med at ændre vaner

Jeg har læst mange sundhedsbøger og det er ikke altid, at jeg er blevet beriget med ny viden. Det er jeg til gengæld blevet med Chris MacDonalds bog. Jeg har fået en større indsigt og blevet inspireret til at se tilværelsen med nye øjne og, håber jeg, fået mod til at lave nogle ændringer. Det bliver jeg i hvert fald nødt til, hvis også jeg vil undgå at få livsstilssygdomme, når jeg bliver gammel.

Bogen er imponerende og tankevækkende læsning. Her er ingen quickfix løsninger, men en grundig gennemarbejdet bog, som giver en indsigt i fortiden, den menneskelige natur og på vores trivsel. Og ikke mindst på hvad søvn, kost og motion kan gøre for vores trivsel.

Du kan købe bogen hos Saxo.com (reklamelink)

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *