Træn hjernen og husk bedre

Har du huller i hukommelsen og vil det lette din dagligdag hvis du kunne huske bedre, så er der godt nyt i bogen Klæbehjerne, som bl.a. guider dig til at lave hjernegymnastik.

Har du huller i hukommelsen og vil det lette din dagligdag hvis du kunne huske bedre, så er der godt nyt i bogen Klæbehjerne, som bl.a. guider dig til at lave hjernegymnastik.

Indkøbssedlen har du glemt på køkkenbordet derhjemme. Nu står du i supermarkedet efter en travl arbejdsdag og kan ikke huske hvad det var du skulle købe. Du undskylder med, at du er også blevet mere glemsom med alderen, men inderst inde nager tvivlen. Er din hjerne mon blevet defekt eller har du begyndende Alzheimers? Heldigvis er der ingen grund til bekymring, for glemsomhed skyldes sjældent sygdom, fortæller hjerneforsker Troels W. Kjær i bogen Klæbehjerne. Derimod kan du træne hjernen, så den bliver bedre til at huske.

Hjernetræning styrker hukommelsen

Hver dag bliver vi forstyrret og bombarderet med informationer. Beskeder tikker ind på mailen, telefonen kimer i et væk og sms’er og nyhedsnotifikationer popper op i en lind strøm. Med andre ord, er der så mange ting vi hele tiden skal forholde os til, at vi hurtig kommer til at glemme de mest basale og nødvendige ting.

”Der er ingen tvivl om at vores hjerner lider af overload – en form for overbelastning af sanser og hukommelse, men den største udfordring for vores hukommelse er imidlertid, at vi holder op med at bruge den”, fortæller Troels W. Kjær i bogen.

Hjernen skal trænes på lige fod med en hvilken som helst anden del af vores krop. Den bliver stærk når vi bruger den, og slap, når vi ikke gør det. Al hjerneaktivitet som at skrive, læse, lytte, danse, gå og cykle stimulerer hukommelsen. Lærer du noget nyt vil du også opleve at hjernekapaciteten bliver større og din hukommelse bliver bedre.

Læs også: 4 gode råd til at styrke din hukommelse

Hjernen kan ændre størrelse

Bogen giver dig et indblik i hvordan din hjerne og hukommelse fungerer. Hukommelsen er delt op i grupper og her beskrives hvor længe og hvordan vi lagrer de forskellige informationer vi modtager hver dag.

En af de ting jeg bed mærke i, er, at vores hjerne kan vokse. De områder af hjernen som bliver brugt, vokser bogstaveligt talt. Ikke så vi taler om at kraniet bliver presset, men målbare millimeter – akkurat som hvis du trænede en anden del af kroppen.

Det får mig til at tænke endnu mere over hvor vigtigt det er, at vi ikke sløser med at bruge hjernen.

Læs bogen og bliv bedre til at huske

Klæbehjerne er fortalt i et sprog hvor alle kan være med og du bliver præsenteret for metoder og teknikker til at lære at huske bedre. Desuden får du tre omfattende træningsprogrammer – et til begyndere, et til øvede og et til dig, der vil føre egentlige livsstilsændringer, der gavner hukommelsen.

Jeg er en af dem der ofte glemmer og derfor læste jeg bogen med stor iver. Den gav mig inspiration til at gøre noget for at styrke min hukommelse og jeg prøvede også et af træningsprogrammerne.

Kan du som jeg ikke huske de seks cifre i Nem Id, så start med øvelserne for begyndere. Du vil dog hurtig opleve at du bliver mærkbar bedre til at huske.

Fakta
Hukommelsen er delt op i tre grupper:

  1. Sensorisk hukommelse – den gør os i stand til at se, høre, mærke, smage, lugte – verden omkring os her og nu.
  2.  Arbejds- og korttidshukommelse – sikre os evnen til at bruge erindringerne fra sanserne (og den sensoriske hukommelse), så vi kan agere i vores virkelighed.
  3. Langtidshukommelsen – giver mening til vores oplevelser og handlinger, og uden den vil vi ikke kunne skabe og udvikle os eller lære af vores fejl.

Klæbehjerne – bliv bedre til at huske af Troels W. Kjær med Anen Mette Futtrup, Politikens Forlag, 210 sider, 250 kr. Bogen er modtaget som et anmeldereksemplar fra Politikens Forlag

Køb bogen HER