Sunde grøntsager

Boost din sundhed med grøntsager

Grøntsager har en gunstig effekt på din sundhed fordi de indeholder masser af vitaminer og mineraler. Bliv her klogere på hvordan du kan snige de sunde grøntsager ind i din hverdag.

Det er ikke uden grund, at grøntsager indgår som en del af de officielle kostråd. Grøntsager har nemlig en gunstig effekt på din sundhed og dit helbred. Anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen lyder på 600 gram frugt og grønt om dagen, og mindst 300 gram skal være grøntsager. Men et studie fra International Journal of Epidemiology publiceret sidste år, fandt man endnu flere sundhedsmæssige fordele, hvis du øgede mængden til 800 gram frugt og grønt dagligt – eller omkring 10 stykker af 80 gram. Det vil give dig større beskyttelse mod sygdom og tidlig død.

Sunde grøntsager hver dag

Det er ikke alle der syntes det er lige let at få 600 gram frugt og grønt om dagen, og har du børn kan det være en endnu større udfordring. Hvem har ikke prøvet at tilberede grøntsager på en ny måde, som bare bliver vrænget af ved bordet. Det tror jeg de fleste med børn har oplevet. Du kender sikkert også det med at blende grøntsager i kødsovsen, så børnene ikke opdager at de er der.

Det kan også være, at du selv kløjes i broccolien eller bønnerne, og så er det bare med at finde på nye måder at tilbereder grøntsagerne, så de smager bedre og nemmere glider ned. For vil du leve sundt og styrke dit helbred, kommer du ikke udenom at spise en stor variant af alt det grønne hver dag.

Tips til at få grøntsager hver dag:

Køb stort ind med grøntsager

Sørg for at fylde køleskabet med en masse grønt, så du altid har et stort udvalg, når du skal til at kokkerere. Har du først grøntsager i huset, er det betydeligt lettere at få dem sneget ind i menuen og finde en måde at tilberede dem på.

Frosne grøntsager

Frosne grøntsager indeholder maser af vitaminer og mineraler og alle næringsstofferne er ikke gået til spilde for grøntsagerne bliver høstet, tilberedt og frosset inden for et kort tidsrum. Så fyld bare fryseren med frosne grøntsager, som du altid kan tø op og bruge i salater og som tilbehør.

Spis suppe

Jeg elsker suppe og har investeret i en suppekoger, hvilket gør det nemt og overskueligt at lave supper. Jeg hælder bare grøntsager jeg kan lide eller har til overs fra dagen før ned i kogeren og tilsætter bouillon, og så passer det sig selv mens det koger og blendes. Suppe er en rigtig effektiv måde at få en masse grønsager på og du kan stort set bruge alle slags grøntsager i en suppe.

Juice dine grøntsager

Det er lidt mere besværligt med en juicer fordi den tager længere tid at rengøre. Til gengæld får du mange grøntsager i et enkelt glas. Brug æbler og citron som basis og så kan du eksperimentere med alle slags grøntsager, som du holder af.

Læs også: HAPPYFOOD – DU KAN SPISE DIG GLAD!

3 sunde grøntsager med mange gunstige egenskaber:

Artiskokker. Den velsmagende tidselplante har mange gode egenskaber. F.eks. er den god for huden og leveren, virker hostestillende, afgiftende og blodrensende, styrker hjertet, og modvirker væskeophobning. I Sardinen hvor der dyrkes rigt med artiskokker og hvor lokalforbruget af artiskokker er enormt, bliver en stor procentdel befolkningen over 100 år. Så måske skulle vi lære noget af italienerne og lade artiskokken indgå som fast ingrediens ved måltiderne.

Gulerødder. Guleroden indeholder betacaroten, der er en antioxidant, som i leveren bliver omdannet til A-vitamin. A-vitamin er godt for både slimhinder, hud og dine øjne. Da A-vitamin er fedtopløseligt, bør gulerødder spises med en smule fedtstof, hvis du vil have gavn af vitaminindholdet. Gulerødder er nemme at gå til og mætter godt på grund af deres store indhold af fibre.

Broccoli. Mange bryder sig ikke synderligt om broccoli, men faktisk bør alle spise denne sunde og nærende grøntsag indimellem. For Broccoli nedbryder og gør det af med farlige stoffer som trænger ind i kroppen, beskytter mod frie radikaler, har blodtrykssænkende effekt, er god kilde til calcium og kan gavne dig, hvis du har skøre knogler. Broccoli kan tilberedes på et utal af måder og smager rigtig godt i salat og som tilbehør til fisk og kylling.