Sådan får du en sund jul

Lige om lidt skal vi mæske os i fed julemad og søde sager i overdådige mængder. Alt sammen noget der sætter sig på sidebenene, men gider du ikke have alt bøvlet med at tabe de ekstra julekilo i januar, så få her tips til en sund jul.

Jeg elsker julemad og alt det der hører med af kager og konfekt, men jeg har også en bekymring over alle de fristelser, der altid er i julen. Jeg gider nemlig ikke bruge januar på at skulle smide en masse kilo.
Derfor har jeg besluttet mig for ikke at overspise og prøve at overholde disse gode råd til at få en sund jul:

1. Få en sund jul – tag et valg

Har december, indtil nu, budt på masser af julehygge med æbleskiver og gløgg, og føler du dig allerede forspist, så tag et bevidst valg om at sige stop i juledagene. Det betyder ikke at du slet ikke skal spise noget – for selvfølgelig skal du det. Det er jo jul. Men du behøver pinedød ikke at tage en ekstra portion andesteg og risalamande juleaften. Du kan sagtens nøjes med mindre og så nyde det. Prøv at få en mindfulnesstilgang til julemaden og lad være med uhæmmet at fylde tallerken og spise løs. Smag på hver enkel mundfuld og nyd den – det giver dig en hurtigere mæthedsfornemmelse og får dig til at spise mindre.

Læs også: GUIDE – TAB DIG MED MINDFUL SPISNING

2. Suppler julemaden med lækre salater

Personligt synes jeg ikke at der grund til at lave om på madtraditionerne denne ene gang på året. Elsker du andesteg og flæskesteg, så spis det, men sørg for at købe af god kvalitet og find en steg uden for meget fedt. Det er også vigtigt, at du tilbereder julemaden med gode råvarer. Lav din egen rødkål og server julemaden med masser af salater. En god grønkålssalat eller en rødkålssalat med appelsinfilter og valnødder med en god dressing. Supplerer du julemaden med forskellige salater, giver det dig og dine gæster mulighed for at spise mere af det sunde og mindre af det usunde. Og ingen behøver at gå fra bordet overmæt med ondt i maven.

Læs også: Undgå forstoppelse i juledagene

3. Drik vand til

Julen er den tid på året hvor vi drikker allermest alkohol. De fleste drikker rødvin til julemaden og når hygger bredder sig og den fede mad skal fordøjes, ryger der ofte et par ekstra glas ned uden du bemærker det. Måske får du også en cognac til kaffen og dagen efter er der igen alkohol i form af øl og snaps til silden. Det kan hurtige blive til mange genstande. Husk at alkohol dehydrerer din krop, så sørg for at drikke rigeligt med vand mellem hver genstand. Det giver dig også mindre hovedpine dagen efter.

Læs også: Sundhedsstyrelsens udmeldinger om alkohol

4. Lav din egen konfekt

Jeg prøver altid, og også igen i år, at undlade at købe for meget chokolade, for det forsvinder som dug fra solen. Jeg ved af erfaring at sødt avler mere sødt, og når først den indre sukkergris er sluppet løs, så går det galt. Jeg kommer til at vælte alt for meget chokolade indenbords som jeg bitterlig fortryder i januar, hvor kiloene skal slides væk igen. Derfor står der heller ikke julegodter på bordet i hele december måned hjemme hos os, men i juledagene er der selvfølgelig skåle med konfekt. Det behøver jo så bare ikke alt sammen være proppet med kunstige farvestoffer og konserveringsmidler, der findes sunde alternativer. Du kan f.eks. kan lave din egen konfekt med 50 procent mandler og en god mørk chokolade. Og husk at nødder og tørrede frugter, som figner, dadler og svesker også er associeret med julen.

5. Bevæg dig, bevæg dig, bevæg dig

For at undgå, at du i juledagene ender i sofaen som en oppustelig julegris, er det vigtigt at du indimellem hvert måltid får bevæget dig. Det er nok ikke her i juledagene, at du skal begynde på crossfitholdet, men mindre kan også gøre det. Gå f.eks. lange ture med venner og familie. Bare det at komme ud i den friske luft gør underværker for dit sind, og al form for bevægelse får din krop til at reagere mindre på al den sukker- og fedtholdige mad.

Rigtig glædelig jul