12 vaner der kan gøre dig supersund

Vil du gerne være supersund, så få her nogle fif der kan hjælpe dig på vej. Du behøver ikke at overkomme det hele på en gang, men du finder hurtigt ud af at det ikke er særlig krævende.

Mennesker der lever supersundt er sjældent syge og lever ofte længere. De har implementeret sunde vaner i deres hverdag, som de ikke selv tænker over – de gør det bare. Det betyder ikke at de lever i askese, men at de hver dag gør ting som både er godt for krop og sjæl.

Du kan gøre det samme og selv om du ikke orker den helt store omlægning af dit liv, kan du starte med at håndplukke de vaner, du kan overkomme i din hverdag.

12 vaner du kan lære af supersunde mennesker:

1. Husk morgenmaden

Der er mange vigtige grunde til at spise morgenmad. Det sætter dit stofskifte i gang og stopper dig fra at småspise op af formiddagen. Undersøgelser viser at voksne der spiser en sund morgenmad har bedre trivsel, og børn der spiser et godt morgenmåltid klarer sig bedre i skolen.

2. Planlæg dine måltider

Planlægger du dine måltider, vil du spare både tid og penge. Brug lidt tid hver uge, hvor du enten selv eller sammen med din familie planlægger ugens måltider. Overvej hvad måltiderne skal indeholde. Skal du/I tabe jer? Skal der skæres ned på sukker, fedt eller kulhydrater? Skal I have mere protein eller vitaminer? Når du skriver ned og planlægger giver det meget mere overblik over, hvad du/I putter i munden. Det gør det også lettere at springe alle de usunde mellemmåltider over.

3. Drik masser af vand

Der er et utal af gode grunde til at drikke vand. For det første hjælper det dig med ikke at dehydrere, men det kan også hjælpe dig med at tabe dig. En anden grund til at drikke H2O er at sukkerholdige alternativer øger din risiko for fedme og type 2- diabetes. Hvis du ikke er fan af almindeligt vand, kan du pifte vandet op med lidt smag fra f.eks. en skive citron, lime, vandmelon eller agurk.

4. Bevæg dig i det daglige

Bliv ikke siddende for lang tid i kontorstolen. Rejs dig op indimellem, tag trapperne når det er muligt, og har du et hæve-sænkebord, så stil dig op 10 minutter hver time. Lav også nogle udstrækningsøvelser, hvor du bevæger nakke og skuldre. Husk at 30 minutters gang fem gange om ugen hjælper dig med at holde fedtet fra maven.

Læs også: Styrk din selvkontrol! Træn noget mere

5. Gå offline

Er du konstant på de sociale medier og tjekker du hele tiden din mail, så STOP. Det kan sagtens vente til dagen efter. Sæt nogle regler for skærmtid for dig og din familie, så I ikke hele tiden sidder med hovedet begravet i en skærm. På den måde frigiver I en masse tid til at være oggøre ting sammen.

6. Lær noget nyt

Nye færdigheder hjælper dig med at holde din hjerne sund. Det behøver ikke at være kitesurfing eller faldskærmsudspring, men f.eks. et aftenkursus i fransk madlavning, et skrivekursus eller endnu bedre – et nyt sprog. Undersøgelser viser at især nye sprogkundskaber og musik, bremser alderstegnene og kan endda forsinke symptomerne på Alzheimers.

7. Kvit smøgerne

Rygning er bare et NO GO, hvis du vil være sund. Og det er aldrig for sent at stoppe. Undersøgelser viser at bare 20 minutter efter din sidste cigaret, vil din puls og blodtryk falde.

8. Sov godt

Det kan ikke siges for mange gange – en god nattesøvn betyder alt for din trivsel. Det hjælper dig til at blive i bedre humør, skærpe din hukommelse og koncentration og til at have overskud i hverdagen. På sigt sænker det din risiko for hjertesygdomme og hjælper dig med at holde dig supersund. De fleste har brug for syv til ni timers søvn.

Læs også: Derfor skal afbrudt søvn tages alvorligt 

9. Træn dine muskler

Styrketræning hjælper din krop med at omdanne fedt til muskelmasse. Det betyder at du vil forbrænde flere kalorier, selv når du ikke bevæger dig særlig meget. Styrketræning gør det lettere for dig at holde vægten samtidig med at du styrker dit hjerte og opbygger dine knogler. Lav gerne styrketræningsøvelser – som push-ups og vægtløftning mindst to gange om ugen.

10. Kom ud i naturen

Et par minutter i solskinnet øger din dosis af D-vitamin, som er godt for dine knogler, dit hjerte og dit humør. Derudover bevæger du dig ofte mere udenfor end hvis du opholder dig inde – der har vi større tendens til at smide os på sofaen foran fjernsynet eller computeren. Vælg naturen fremfor at gå i byen hvis du kan. En undersøgelse viser, at personer der opholder sig i grønne områder, er roligere end folk der altid er omringet af byens larm og trafik.

11. Hold balancen

Uanset din alder vil du have stor gavn af at have en god balance. Er du ung og aktiv vil en god balance hjælpe dig med at undgå skader. Er du ældre vil den holde dig aktiv længere og reducere din risiko for at falde og få knoglebrud. Yoga og tai chi har mange øvelser, der hjælper til en god balance.

12. Vær mindful

At være mindful eller at være til stede har et utal af positive virkninger. Prøv at meditere nogle minutter dagligt eller bare stoppe op og vær til stede lige nu og her. Indånd luften, duft til blomsterne og registrer dine omgivelser. Det lyder banalt, men flere og flere studier viser at det at lære at være i nuet kan blandt andet hjælpe på stress, lindre smerter og forbedre humøret.

Kilde: Artiklen er oversat fra webmd.com