Dit liv er et mirakel

Hvordan startede det hele og hvordan skal det ende? To damer – en er præst en anden astrofysiker har spændende og livskloge samtaler i bogen ‘Livet er et mirakel’.

Da jeg var barn, elskede jeg at ligge på græsplænen og kigge op mod himlen. Jeg var ikke særlig gammel før jeg undrede mig over, hvad der var udenfor det store mørke rum. Svaret har jeg naturligvis aldrig fået og selv om der bruges oceaner af milliarder på at udforske verdensrummet, er det faktisk utroligt begrænset hvad vi ved.

I bogen Livet er et mirakel har Astrofysiker Anja C. Andersen og sogne- og orlogspræst Anna Mejlhede interessante og livskloge betragtninger om livet, universet og dets oprindelse.

Videnskab eller tro – kan det forenes?

I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Jorden var dengang tomhed og øde, der var mørke over verdensdybet, og Guds ånd svævede over vandene. Gud sagde: Der skal være lys! Og der blev lys.

Det gamle testamente

I begyndelsen er alt mørke. Og inde i mørket begynder en fortættet og uendelig varm kerne af energi at bevæge sig. Tætheden er så stor, at lyset ikke kan trænge igennem. Men så undslipper den første energi med en dyb rumlen. Universet er født.

Teorien om Big Bang

De fleste, der tror på videnskaben er sjældent religiøse. Men videnskaben har svært ved at definere, hvad der kom før Big Bang, og hvorfor universet udvider sig. Der og mange andre steder løber videnskaben tør for svar. Alligevel bliver enhver videnskabelig teori, som skriver Gud ind som en eller anden årsagssammenhæng, forkastet.

Anja C. Andersen, der ellers er videnskablig orienteret er dog enige med Anna Mejhede, at mennesker også har brug for at tro. Livet kan ellers blive mærkeligt tomt. Ligger man for døden er der ikke meget trøst at hente i Newtons lov. Og selv om Anja C. Andersen er astrofysiker betragter hun også sig selv som troende og finder f.eks. at kærlighedsbudskabet i folkekirken er stærk.

Troende kan også tvivle

Når religiøse mennesker oplever krig, ulykker og meget modgang, er det naturligt at tvivle på om Gud nu også findes. Og selv præster kan tvivle, forklarer Anne Mejhede.  Bekymrer Gud sig for os? Betyder vi noget i den store sammenhæng? Der kommer mange mennesker i kirken som tvivler. Men i følge Anna Mejhede er tvivl ikke det samme som at sige, at det er en umulighed, at Gud ikke findes. Der er forskel på at sige” jeg tror ikke på det længere”, og ” jeg tvivler på det”. Tvivl lukker ikke døre, den undersøger.

Livet er et mirakel – uanset hvad du tror på

Jeg elsker at læse bøger som får mig til at tænke. Og det gør denne her bog. Vi opfatter alle livet forskelligt og de fleste interesserer sig for dets muligheder og den verden der omgiver os. Derfor er det også berigende at få skubbet grænserne for hvad troen og videnskaben fortæller os.

Det er kloge samtaler de to damer har, og i denne reviderede udgave suppleres bogens kapitler med ny viden og faglig indsigt fra samtaler i 2018 og 2019, hvor meteoritter og dinosaurer trækker spor gennem tidens mest uforklarlige gåder.

Læs den og fordyb dig i livets mange spørgsmål, og bliv klogere på at videnskab og tro bestemt ikke udelukker hinanden.

Livet er et mirakel af Anna Mejhede og Anja C. Andersen, Politikens Forlag 312 sider, 250 kr.